-0.9 C
Pristina
Friday, January 27, 2023

Ebola, HIV dhe viruse të tjerë vrasëse mund të trajtohen me antiviral të zhvilluar në majmunë

Më të lexuarat

Ebola, HIV dhe viruse të tjerë vrasës mund të trajtohen duke përdorur një gjen të gjetur te majmunët, thonë shkencëtarët.

Studimet laboratorike nga akademikët e Universitetit të Utah zbuluan se gjeni retroCHMP3 mund të ndalojë viruset të dalin nga qelizat njerëzore dhe të infektojnë të tjerët.

Shkencëtarët e kanë ditur prej kohësh se gjeni, i gjetur te majmunët, ketri dhe minjtë, luan një rol të rëndësishëm në ‘proceset e përditshme qelizore’.

Por ky është studimi i parë që tregon se në fakt mund të bllokojë përhapjen e viruseve – përfshirë HIV dhe Ebola.

Shkencëtarët thanë se zbulimi mund të çojë në zhvillimin e antiviralëve për njerëzit kundër një sërë patogjenësh vdekjeprurës.

Studimet do të duhet të vërtetojnë se është i sigurt dhe i mirë-tolerueshëm te njerëzit dhe ndihmon në ndalimin e infeksioneve virale para se të mund të dalë jashtë.

Njerëzit mund të mbajnë gjenin CHMP3, i cili luan një rol kyç në proceset qelizore si pjesë e rrugës ESCRT. Por rruga mendohej të ishte një “thembra e Akilit”, me viruse në gjendje ta “shfrytëzonin” atë dhe të shkaktonin infeksion.

Shkencëtarët kishin frikë të mos ngatërronin shtegun pasi nuk mendonin se ishte e mundur ta bënin këtë “pa ndërhyrë në funksione të tjera shumë të rëndësishme qelizore”.

Në përpjekje për të zgjidhur çështjen, akademikët nxitën qelizat njerëzore për të prodhuar versionin retroCHMP3 të gjenit – i cili zakonisht gjendet te majmunët. Ata pastaj infektuan të njëjtat qeliza me HIV.

Rezultatet e studimit – botuar në revistën Cell – zbuluan se ai ndaloi virusin në rrugën e tij dhe nuk prishi asnjë proces vendimtar ose nuk shkaktoi vdekjen e qelizave.

Autori kryesor Nels Elde tha: “Ne menduam se rruga ishte një thembër e Akilit që viruset si HIV dhe Ebola gjithmonë mund të shfrytëzojnë ndërsa lëshohen dhe infektojnë qeliza të reja.

‘[Por] retroCHMP3 e përmbysi skenarin, duke i bërë viruset të prekshëm. Duke ecur përpara, ne shpresojmë të mësojmë nga ky mësim dhe ta përdorim atë për të luftuar sëmundjet virale. ‘

Elde tha për MailOnline se ata shpresonin që një ditë të bënin trajtime të reja për të ndihmuar në luftimin e infeksioneve virale.

Ideja është që disa qeliza mund të infektohen, por viruset nuk mund të dalin në mënyrë efikase nga këto qeliza dhe infeksioni do të shuhet.

“Nëse këto studime para-klinike rezultojnë të suksesshme, hapi tjetër do të ishte të merret parasysh se si mund të përkthehet kjo tek kafshët e tjera me rëndësi bujqësore dhe përfundimisht te njerëzit,” tha Elde.

Ebola u identifikua për herë të parë në 1976. Shkencëtarët besojnë se Ebola më së shpeshti u kalohet njerëzve nga lakuriqët e frutave, por antilopat, gorillat dhe shimpanzetë gjithashtu mund të jenë fajtorë. Mund të transmetohet midis njerëzve përmes gjakut, sekrecioneve dhe lëngjeve të tjera trupore të njerëzve – dhe sipërfaqeve – që janë infektuar.

OBSH paralajmëron se nuk ka “asnjë trajtim të provuar” për Ebola – por dhjetëra ilaçe dhe goditje po testohen në rast të një shpërthimi të tillë shkatërrues. Shpresa ekziston edhe pse, pas një vaksine eksperimentale, të quajtur rVSV-ZEBOV, mbrojti gati 6.000 njerëz. Rezultatet e studimit u botuan në revistën The Lancet.

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit