-5.4 C
Pristina
Thursday, February 9, 2023

E propozojnë francezët: ç’është “Made in Europe”?

Më të lexuarat

Një strategji industriale e BE-së në “rivalitet” me SHBA-në

Franca dëshiron që Bashkimi Evropian të miratojë strategjinë industriale “Made in Europe” si përgjigje ndaj skemës amerikane të subvencionimit për investimet e gjelbra, dhe të parandalojë largimin e kompanive industriale nga Evropa dhe të zvogëlojë varësinë e anëtarëve të BE-së nga furnizuesit e jashtëm.

Udhëheqësit e BE-së do të diskutojnë politikën industriale në një samit të 9-10 shkurtit në Bruksel, të shqetësuar se Akti i Uashingtonit për lehtësimin e inflacionit prej 369 miliardë dollarësh për të subvencionuar produktet nga bateritë te makinat elektrike, panelet diellore dhe turbinat e erës, i tërheq kompanitë larg BE-së, raportoi Reuters.

“Zbatimi i një politike industriale ambicioze dhe të fuqishme evropiane është pra thelbësore sot. Autoritetet franceze propozojnë që ajo të jetë në formën e një strategjie ‘Made in Europe’”, tha Franca në një dokument të parë nga Reuters.

Udhëheqësit e BE-së ranë dakord marsin e kaluar, menjëherë pas sulmit të Rusisë ndaj Ukrainës që çoi në rritje çmimet e energjisë, se Evropa duhet të reduktojë varësinë e saj nga furnizuesit e huaj të energjisë, lëndëve të para kryesore, gjysmëpërçuesve, ilaçeve dhe ushqimit.

Tre shtylla

Propozimi francez bën thirrje për futjen e masave urgjente në mënyrë specifike për të mbajtur kompanitë evropiane që merren me panele diellore, bateri, hidrogjen dhe lëndë të para kryesore, duke vënë në dukje se strategjia “Made in Europe” duhet të bazohet në tre shtylla.

Shtylla e parë i referohet synimeve të BE-së për të reduktuar varësinë nga furnizuesit e jashtëm dhe vendosjen e objektivave të prodhimit deri në vitin 2030 në sektorët kyç që do të rregulloheshin nga ligjet e BE-së.

E dyta do të ishte ndryshimi urgjent i rregullave të BE-së për ndihmën qeveritare për bizneset, të lejuara tashmë në kontekstin e pandemisë COVID-19, për të lejuar që ajo të vazhdojë në sektorë të caktuar në baza të përkohshme.

Shtylla e tretë duhet të jetë financimi i sektorëve të ndjeshëm të BE-së dhe shtylla e fundit duhet të jetë mobilizimi i plotë i politikës tregtare, duke përfshirë instrumentet e mbrojtjes tregtare. /tesheshi.com/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit