Dëmet e Cunamit

0
103

 Cunami i 11 Mars 2011 jo vetëm që lë një gjurmë të shkatërrimit në Japoni. Anijet Ghost gaboj në det, ton mbeturina pluskuese të anijes së mbytur dhe derdhjes mbeturinat në tokë tani në Amerikën e Veriut. “Ky është vetëm fillimi”, frikë një oceanographer.

Një anije fantazmë ishte sihariq më i madh i mbeturinave dreaded dhe pushtimit mbeturinat e bregdetit të Amerikës së Veriut në perëndim. Peshkimi barkë peshkimi “Ryo Un-Maru” kishte thyer larg në mars nga një vit pas cunamit në Japoni dhe Erdbebeben. Braktisur varkën me aktuale dhe era çuan gati 8000 kilometra nëpër Paqësor. Në fillim të prillit, udhëtimi përfundoi në Kanonanhagel SHBA Rojet bregdetare – e Alaska barkë dhe trafiku anijeve kishin ardhur në mënyrë tejet të mbyllur se ajo u mbyt autoritetet. Tani frikësohen banorët e Bregut Perëndimor të Amerikës së Veriut rrezikon më shumë në cunami me: mbeturina pluskuese të anijes së mbytur, mbeturinat shihet më shpesh.

 “Ky është vetëm fillimi”, thotë oceanographer Curtis Ebbesmeye. Sipas vëzhgimeve të tij të copëra të vogla janë të larë nga viti vjeshtën e kaluar në Kanada dhe shtetet amerikane të Alaskës, Uashington, Oregon dhe California. “Ne jemi në e afruar njeriun gjithnjë deri në tetor, kur masa ndoshta më e rëndësishme. Ne duhet të përgatitet për një projekt pastrim masiv”, parashikon një oceanographer në pension.

 Për dekada me radhë ai ka studiuar në bazë të lëvizjeve mbeturina pluskuese të anijes së mbytur – me ndihmën e mijëra rosa gomës që kishin rënë gjatë një stuhie në vitin 1992 nga një anije konteiner dhe u stivosur në udhëtimin e tyre të gjatë në tre oqeaneve. Tani ajo është kryesisht bombola plastike dhe polistirol poroz vozave të mëdhaja, të përdorura si në perle japoneze, shosh Ebbesmeyer dhe ndihmësit e tij në bregun perëndimor të Amerikës së Veriut. Gati 400 copë janë gjetur bregdetare goers mes Kaliforni dhe Alaska /kohaislame/