6.4 C
Pristina
Thursday, April 18, 2024

Delet si promotore të energjisë diellore

Më të lexuarat

Një model nga Europa ku ndërthuret blegtoria me energjinë

150 dele jetojnë në zonën e një prej termocentraleve më të mëdha diellore në kryeqytetin e Austrisë dhe gjatë muajve të ngrohtë kujdesen për mjedisin në një mënyrë miqësore me klimën. Kohët e fundit, ata morën një detyrë të re dhe u bënë promovues të energjisë së qëndrueshme diellore.

Kompania energjetike “Wien Energie” erdhi me idenë për të prodhuar 200 palë çorape nga leshi i këtyre deleve, njoftoi Rrjeti Ndërkombëtar i Komunikimit i Qytetit të Vjenës Eurocomm.

Panelet diellore rreth objektit në lagjen Donaustadt të Vjenës janë pak të ngritura, duke i lejuar “deleve diellore”, siç quhen në Vjenë, akses më të mirë kur “kullosin” ndërsa u ofrojnë atyre hije në vapën e verës dhe strehim në ditët me shi.

Midis rreshtave individuale të paneleve, është e mundur të rriten drithëra dhe perime si dhe të kultivohet toka me makineri bujqësore.

Fabrika e Vjenës ka rreth 25,000 module diellore. Ai prodhon rreth dymbëdhjetë gigavat-orë energji në vit, dhe energjia që rezulton mund të furnizojë pothuajse 5000 familje vjeneze.

Një tufë delesh malore kafe të zeza dhe të bardha ruan zonat e gjelbra nga prilli deri në tetor, të cilat janë më miqësore me mjedisin se kositësit e barit dhe kontribuojnë në rritjen e biodiversitetit.

Kompania “Wien Energie” ka dashur të theksojë në mënyrë kreative rëndësinë e burimeve të rinovueshme të energjisë, ndaj në bashkëpunim me prodhuesit rajonalë kanë prodhuar 200 palë çorape të punuara me dorë që janë, si të thuash, nënprodukt i energjisë diellore.

Të gjitha çorapet kanë një kod QR. Pronarët e këtyre çorapeve, përveç ngrohjes së këmbëve, do të jenë në gjendje të shijojnë video argëtuese dhe edukative për kafshët në komoditetin e shtëpisë së tyre. /tesheshi.com/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit