16.3 C
Pristina
Thursday, September 21, 2023

BE-ja, në “ankth” nga Kina prej dy produkteve

Më të lexuarat

Varësinë që Europa kishte nga Rusia e ka tashmë nga aleatja e saj

Deri në vitin 2030, Bashkimi Evropian mund të bëhet i varur nga importi i baterive litium-jon dhe qelizave të karburantit nga Kina, pasi ishte i varur nga burimet ruse të energjisë para fillimit të luftës në Ukrainë, paralajmëroi në një dokument që do të jetë bazë për diskutimin e ardhshëm i liderëve të BE-së mbi sigurinë ekonomike në Granada, Spanjë.

Sipas agjencisë Reuters, e cila është e njohur me këtë dokument, Bashkimi Evropian do të duhet të ruajë energjinë në mënyra të ndryshme për të arritur qëllimin e tij klimatik – zero emetime karboni deri në vitin 2050, gjë që do të rrisë në mënyrë dramatike kërkesën për bateri litium-jon dhe qeliza karburanti.

Kërkesa për këtë lloj mallrash do të rritet 10 deri në 30 herë në vitet e ardhshme, paralajmërojnë autorët e dokumentit dhe BE-ja tashmë është shumë e varur nga Kina prej tyre.

Megjithatë, këto nuk janë të vetmet fusha në të cilat Bashkimi Evropian është i cenueshëm.

“Një skenar i ngjashëm mund të ndodhë në teknologjitë dixhitale, me parashikime që sugjerojnë që kërkesa për pajisje dixhitale si sensorët, dronët, serverët e bazës së të dhënave dhe rrjetet e të dhënave do të rritet në qiell këtë dekadë”, thuhet në dokument.

Autorët pohojnë se BE-ja ka një “pozicion relativisht të fortë” në fushën e rrjeteve të transmetimit të të dhënave, por në të njëjtën kohë “tregon dobësi të konsiderueshme” në sferat e tjera të përmendura. /tesheshi.com/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit