11.1 C
Pristina
Friday, May 24, 2024

Aja Sofia dhe urdhëri për shkatërrimin e katër minareve të saj pergjate regjimit te Ataturkut

Më të lexuarat

Në vitin 1934 qeveria turke nën regjimin e Ataturkut pasi kishte vendosur per ta shndërruar Aja Sofian në muze, mori edhe një vendim tjetër skandaloz…..
…….dhe ai ishte…
shembja e katër minareve te saj, që Aja Sofia te humbte identitetin e vet si Xhami.
Arkitektët dhe inxhinieret te cilet ishin ngarkuar me detyren e shembjes se minareve u befasuan kur kuptuan se katër minaret ne fakt ishin pika përforcimi per kupolen e madhe te Aja Sofias. Kështu qe shembja e minareve të saj nenkuptonte shembjen e plotë të Aja Sofias.. Nese shembeshin minaret…shembej e gjithe kupola.
Kështu që qeveria turke e kohes u detyrua te tërhiqet nga vendimi për shembjen e minareve të Aja Sofias.
Arkitekti i mirënjohur osmanli, Miamar Sinani, i kishte dizajnuar minaret në atë formë që ato te ishin përforcuese të kupolës së madhe dhe mbrojtëse të saj nga tërmetet..
Zoti e mëshiroftë dhe e shpërbleftë me xhennet këtë gjeni të arkitekturës Islame.

Azem Kovaçi

Nga: Azem Kovaçi

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit