11.3 C
Pristina
E hënë, 10 Maj, 2021

AFRIKA është e pasur dhe ende e varfër

Më të lexuarat

AFRIKA është e pasur dhe ende e varfër

Afrika është kontinenti më i pasur në botë me burime të mëdha natyrore. Në të njëjtën kohë Afrika është kontinenti më i varfër. 57 për qind e popullsisë jetojnë nën kufirin e varfërisë, që është, më pak se 1.25 $ në ditë.
Si të shpjegohet kjo kontradiktë?Arsyeja është se shumëkombëshet nuk i paguajnë këto mallra dhe pasuri të Afrikës. Ata vjedhin. Ata plaçkitin burimet e Afrikës, duke i detyruar punëtorët në paga të ulëta, me marrëveshje tregtare që shkatërron interesat vendore, dhe shkaktojnë disavantazhe të lidhura në Afrikë, siç janë edhe privatizimet që e dëmtojnë mjaft shumë Afrikën. Shumëkombëshet praktikojnë çdo formë të presionit dhe shantazhit mbi shtetet e dobëta, i mbysin ata me ngarkesa të borxhit për të cilat nuk ka justifikim, instalojnë në këto vende diktatorë dhe në përputhje me interesat e tyre provokojnë luftrat civile në rajonet që ata dëshirojnë.
Afrika ka një rëndësi strategjike për shumëkombëshet. Pasuria e tyre është e bazuar në grabitjen e këtyre burimeve. Po të kishte çmime të arsyeshme për arin, bakrin, platinin, koltanin, fosfatin, diamantet dhe prodhimet bujqësore dhe të paguhej për to, shumëkombëshet do të ishin shumë më pak të pasura dhe popullata lokale do të mund të kishte kapërcyer shumë kohë më parë varfërinë e tyre. Për shumëkombëshet perëndimore, është e rëndësishme për të parandaluar Bashkimin e Afrikës dhe emancipimin e tyre. Afrika do të mbetet e varur dhe e varfër.
“Hinter den Kulissen” (Prapaskenat)
AFRIKA IST REICH UND DOCH ARM

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit