0.9 C
Pristina
Friday, December 8, 2023

A e keni ditur se?!

Më të lexuarat

A e keni ditur se?!

Ne shek. XIX të sëmurit mendorë janë burgosur ose janë vrarë, ndërsa në vitin 1751 në Angli kishte filluar hulumtimi i parë rreth psikiatrisë.

Gjatë zhvillimit të hulumtimit, orientalistët ishin habitur kur gjetën se muslimanët e kishin zbuluar këtë shkencë qysh herët në shek. IX, d.m.th. dhjetë shekuj më herët vetëm se i kishin zbuluar dhe kishin filluar t’i trajtonin sëmundjet mendore.
Gjithashtu muslimanët e kishin parë të nevojës hapjen e spitaleve për këto kategori të sëmundjeve dhe këto spitale i quanin “Spitalet e të pafajshmëve”, në krahasim me popujt tjerë që i quanin “Spitalet e të çmendurve”.

Qendrat mjekësore ishin hapur në qytetet e mëdha si në Kairo, Bagdat, Sham e në qytetet kryesore të muslimanëve atë kohë.

Dallim i madh, si në kohë ashtu edhe në mentalitet për sa i përket emërtimeve.

Përshtati: Bashkim Bajrami

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit