10 C
Pristina
Friday, March 1, 2024

3 shkurt 1451 Mehmet Fatih ngjitet në fron

Më të lexuarat


3 shkurt 1451, sundimtari i 7-të osman, Mehmet Fatih ngjitet në fron.

Më 3 shkurt 1451, sundimtari i 7-të osman, Mehmet Fatih u ngjit në fronin osman për herë të dytë në moshën 19-vjeçare.
Më parë, Sulltani 12-vjeçar sundoi nga 1444 deri në 1446 pasi babai i tij Murati II kishte abdikuar në favor të djalit të tij, duke u tërhequr në Manisa dhe duke e lënë atë nën tutelën e Çandarli Halilit.
Pashai në kohën e ngjitjes së tij në fron për herë të dytë, Mehmeti ishte tani 19-vjeçar, duke konfirmuar në postet e tyre të gjithë ministrat e babait të tij, përfshirë edhe çandarli Halilin si vezir të madh.
I vendosur për të marrë qytetin 21-vjeçari Sulltan Mehmeti II rrethoi Kostandinopojën në vitin 1454.Pas një rrethimi 53-ditor, qyteti i Kostandinopojës ra përfundimisht në duart e osmanëve më 29 maj.

I njohur si Pushtuesi te Perëndimoret , Sulltan Mehmeti II bëri (pushtime) çlirime të mëdha gjatë mbretërimit të tij të dytë 30-vjeçar. Mehmeti II vdiq më 3 maj 1481, ndërsa kishte fushuar me ushtrinë e tij në fazat e para të një fushate në Anadoll, të drejtuar ndoshta kundër Rodosit ose Perandorisë Mamluke.

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit