7.5 C
Pristina
Saturday, March 2, 2024

Virologu gjerman: Do të ketë vdekje, por nuk do të jenë apokaliptike siç flitet

Më të lexuarat

Virologu dhe epidemiologu Hendrik Shtrek, drejtori i Institutit të Virologjisë në Universitetin e Bonit Shkolla e Mjekësisë, është njeriu që ekzaminoi në detaje më të prekurit nga virusi i ri koronar në Gjermani. Ajo që tha në një intervistë me të respektuarin @faznet duhet të lexohet me kujdes:
– një pacient tipik ka simptoma të lehta, sipas një studimi nga qyteti Shenzhen, 91 përqind e të infektuarve kanë simptoma më të lehta, kollë të thatë dhe nganjëherë ethe. Në Gjermani është vërejtur gjithashtu dobesim I ndjenjës se nuhaturit dhe ndjesisë së shijes, si dhe diarre në 30 përqind të rasteve.
– virusi i ri është më pak i rrezikshëm se SARS, por replikohet në faringun e sipërm, duke e bërë atë shumë më ngjitës. SARS përsëritet thellë në mushkëri, duke e bërë atë më pak ngjitës, por më të rrezikshëm.
– në Itali janë testuar vetëm rastet me simptoma të rënda – ato 9 përqind. Me këtë, prej të testuarve janë qe kanë ndërruar jetë. Edhe në Kinë, në fillim vdekjet janë rritur me shpejtësi në krahasim me numrin e njerëzve të infektuar sepse janë testuar të vdekurit.

Tani kjo ka ndryshuar:
– ai beson se në Itali përqindja e popullsisë së infektuar është jashtëzakonisht e lartë, vetëm se kjo ende nuk është vërtetuar. Në Gjermani, testohen edhe ata me simptomat më të lehta – ai përmend një pacient të infektuar nga Boni, i cili vetem ka pas gërvishtje fyti dhe thotë – atë në Itali as nuk do të testonin.
– do të ketë ende të vdekur, por shifrat nuk do të jenë apokaliptike, siç flitet. Për pacientët e rëndë, të cilët raportohen si të vdekur nga korona, pyetja është nëse do të ishin të gjallë dhe pa virus.
Ai supozon se nuk do të vdesin më shumë njerëz në Gjermani në vitin 2020, sesa në vitet e mëparshme.

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit