14.1 C
Pristina
Tuesday, May 28, 2024

Universitetet më të mira në Evropë

Më të lexuarat

Universiteti është një hap themelor në jetën e shumë të rinjve. Shpesh, zgjedhja e rrugës akademike bazohet në disa parime.

Çdo vit, bëhen shumë renditje për universitetet më të mira për të studiuar. Universitetet britanike dominojnë vendet e para, por universitetet zvicerane dhe franceze janë gjithashtu shumë të mira.

1 – Universiteti i Kembrixhit – Mbretëria e Bashkuar

Vendi i parë në Evropë, dhe i dyti në botë, për Universitetin historik të Kembrixhit. Ky universitet u themelua rreth vitit 1200 nga disa studentë të arratisur nga Oksfordi, me të cilët ka ende një rivalitet të madh.

2 – Universiteti i Oksfordit – Mbretëria e Bashkuar

Oksfordi është universiteti më i vjetër anglo-sakson. Disa dëshmi tregojnë se një kampus studimi ekzistonte në vitin 1096. Brenda universitetit ka një trashëgimi shumë të pasur arkitekturore dhe është një nga universitetet më të mira në botë për të përfunduar studimet.

Imperial College Londër – Mbretëria e Bashkuar

Ky fakultet renditet i treti në Evropë dhe i gjashti në botë. Ajo është e specializuar në shkencë, inxhinieri, mjekësi dhe administrim biznesi. Universiteti ka 14 laureatë Nobel, 3 Medalje Fields dhe 74 Fellows Royal Society. Kontributet e universitetit në shoqëri përfshijnë zbulimin e penicilinës, zhvillimet në holografi dhe fibra optike.

University College London – Mbretëria e Bashkuar

Kolegji Universitar i Londrës u themelua në 1826 si një alternativë laike ndaj Oksfordit dhe Kembrixhit. Ai ofron një program arsimor shumë të larmishëm, nga mjekësia në inxhinieri te shkencat njerëzore dhe mjedisore, të cilat përfaqësojnë të ardhmen e arsimit.

ETH Eidgenössische Technische Hochschule – Zvicër

Universiteti i pestë në Evropë dhe i nënti në botë, Politekniku Federal i Zyrihut është universiteti më prestigjioz zviceran dhe një nga qendrat më të rëndësishme kërkimore në botë. E themeluar në vitin 1855 duke ndjekur shembullin e Ecole Politeknique në Paris, ajo trajnon studentë në fushat shkencore dhe teknike, i përkushtohet kërkimit, ofron kurse trajnimi për specialistë dhe ofron shërbime të natyrës teknike dhe shkencore. Me këtë shkollë janë të lidhur 22 nobelistë, përfshirë kimistin Peter Debye, fizikantët Albert Einstein dhe Wolfgang Pauli, si dhe vitet e fundit, kimistët Kurt Wüthrich dhe Richard F. Heck.

Universiteti i Edinburgut – Mbretëria e Bashkuar

Një nga universitetet më të vjetra të Skocisë, është i gjashti në Evropë dhe i 15-ti në botë. E themeluar në mesin e shekullit të gjashtëmbëdhjetë, ajo është një shkollë prestigjioze e mjekësisë dhe inxhinierisë, por është gjithashtu shumë e njohur për shkencat njerëzore.

EPFL École Polytechnique Fédérale de Lausanne- Zvicër

EPFL ka më shumë se 13,000 njerëz në kampus, duke përfshirë rreth 9,000 studentë, 280 profesorë, 1,300 asistentë , studiues dhe sipërmarrës brenda Parc Scientifique të shkollës. Janë të regjistruar 107 kombësi dhe më shumë se 50% e trupit mësimor është i huaj. Në Evropë është i shtati më i mirë sipas parametrave të marrë në konsideratë dhe i 16-ti në botë.

PSL Université Paris Sciences et Lettres- Francë

Université Paris Sciences et Lettres (PSL) është një universitet francez i ekselencës, i strukturuar sipas modelit kolegjial ​​ComUE (Communautés d’Universités et Établissements). Me 11 shkolla, institucioni ofron kurse në një gamë të gjerë disiplinash, duke përfshirë shkencën, inxhinierinë, shkencat humane dhe shoqërore, si dhe artin skenik. E teta në Evropë, është e 26-ta në mbarë botën sipas renditjes së universiteteve botërore QS 2023.

Universiteti i Mançesterit- Mbretëri e Bashkuar

Ky fakultet, i lindur nga bashkimi i Universitetit Victoria të Mançesterit dhe Institutit të Shkencës dhe Teknologjisë të Universitetit të Mançesterit, është i 9-ti në Evropë dhe i 28-ti në botë. Ai përbëhet nga katër fakultete: Inxhinieri dhe shkenca fizike, Mjekësi, shkenca natyrore, shkenca humane.

King’s College Londër- Mbretëri e Bashkuar

King’s College është universiteti i katërt më i vjetër britanik, i themeluar në 1829 nga Mbreti George IV dhe Duka i Wellingtonit, dhe ndër universitetet më prestigjioze në botë. E përbërë nga rreth 21,000 studentë dhe staf, ajo ka numëruar ndër studentët dhe akademikët e saj personalitete të mëdha në fushën shkencore dhe humaniste. Shkalla e pranimeve është 13%, duke e bërë atë një nga universitetet më konkurruese britanike. /BM/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit