14.7 C
Pristina
E premte, 14 Maj, 2021

Turqia thotë se e kemi bindur Hamasin për të njohur Izraelin

Më të lexuarat

Ministri i Jashtëm i Turqisë, Mevlut Çavusoglu i përgjigjet kritikës së Shteteve të Bashkuara të Amerikës në lidhje me marrëdhëniet ndërmjet Turqisë dhe Hamasit, duke thënë: Të gjithë e shohin se si ishte qëndrimi i Hamasit në të kaluarën dhe sa i ndryshëm është tani. Turqia është kontribues i fortë për këtë ndryshim. Ne e kemi bindur edhe Hamasin për të njohin Izraelin si shtet të pavarur kur ka rezolutë.  

Çavusoglu kujton reagimet kur lideri i Hamasit erdhi për herë të  parë në Turqi, dhe se më vonë të gjithë e kuptuan qëllimin e vërtetë të Turqisë.

Turqia dëshiron paqe në Lindjen e Mesme dhe lidhje me të gjithë ata që dëshirojnë për të kontribuar. Ne përpiqemi për të bindur çdo anë. Gjithkush e sheh se si ishte qëndrimi i Hamasit në të kaluarën dhe sa i ndryshëm është tani. Turqia është kontribuues i fortë për këtë ndryshim. 

Ne e kishim bindur edhe Hamasin për të njohur Izraelin si shtet të pavarur kur ka rezolutë. Lidhja jonë me Hamasin në fakt është e rëndësishme për paqen dhe dialogun. Edhe pse të gjithë e pranojnë këtë, ne nuk e kuptojmë pse ata nuk duan që udhëheqësi i Hamasit të vjen në Turqi. Nuk ka ofendim. Vizitorët e Turqisë, kushdo që janë ata apo ngado që ata vijnë, ata hyjnë dhe dalin me të drejtën ndërkombëtare dhe të drejtën turke. Turqia është një shtet kushtetues demokratik.

Kështu, kushdo që vjen dhe sa kohë ata qëndrojnë është e caktuar me ligje. Pastaj ka, sigurisht, edhe rregullat ndërkombëtare ligjore. Pra, ne nuk do t’i miratojmë këto deklarata. Kush vjen në Turqi është e përcaktuar me ligje të Turqisë, jo nga politikanët e një vendi të tretë. Ne të gjithë duhet të jemi të kujdesshëm në këtë temë.

Ka një protokoll dhe të gjithë duhet të respektojnë atë. Ne nuk do të ndërhyjmë kush hyn ose del nga vendet e tjera. Nëse ka një qëllim terrorist ata nuk mund të hyjnë, përndryshe kushdo që hyn apo del është e përcaktuar. Dhe të gjithë duhet të respektojnë këtë.

Çavusoglu thekson se Turqia është figura udhëheqëse për të krijuar një qeveri kombëtare të unitetit në Palestinë. Kjo qeveri do të jetë një sinjal i rëndësishëm për shtetin e pavarur të Palestinës, por Izraeli nuk e pranon atë, shpjegon ai. A ka ndonjë objekt tjetër për unitet në Palestinë? Nëse është kështu, ata mund të kritikojnë veprat tona rreth Hamasit dhe Al-Fatah-ut, ende të gjithë që dëshirojnë unitet në Palestinë nuk duhet të kundërshtojnë marrëdhëniet tona me Hamasin në këtë çështje, shton ai.

Siç tregon ai, madje edhe ata që janë kundër Hamasit mendojnë se Hamasi duhet të jetë në tryezë, Pra, pse ju kundërshtoni dialogun midis Turqisë dhe Hamasit, thotë ai. Nëse marrëdhëniet nuk prishen  , Hamasi do ta njohë Izraelin në një resulution të dy shteteve. Për fat të keq procesi i rezulutës shkoi gabimisht. Ajo për çfarë ne përpiqemi për të paraqitur është roli ynë pozitiv.

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit