14.1 C
Pristina
E diel, 16 Maj, 2021

TURQIA ME EKONOMI NË RRITJE

Më të lexuarat

Tashmë, është afirmuar si fuqia e shtatë e Europës, ndërkohë që produkti i brendshëm bruto i vendit për tremujorin e parë të vitit 2012 është realizuar në afërsisht 182 miliardë e 500 milionë dollarë, duke u rritur me 14,2%.

Instituti i Statistikave të Turqisë publikoi përfundimet e tremujorit të parë të vitit 2012 për Produktin e Brendshëm Bruto, të llogaritur me metodën e prodhimit.

Norma e rritjes ekonomike për periudhën janar-mars 2012 është 3,2%, kurse produkti i brendshëm bruto u rrit me 14,2% dhe u realizua në shifrën 329 miliardë e 20 milionë lira turke.

Kështu procesi i rritjes së pandërprerë të ekonomisë turke, që ka filluar në çerekun e fundit të vitit 2009, ka vazhduar edhe në tremujorin e parë të 2012-s, duke lënë prapa 10 tremujorë.

Sipas Deutsche Welle, Turqia ka shënuar një rritje të madhe ekonomike në dhjetë vitet e fundit. Por, megjithatë, shumë ekspertë dyshojnë në qëndrueshmërinë e ekonomisë turke dhe kërkojnë ndryshime.

Megjithë parashikimet e zymta në Evropë, ekonomia turke po vazhdon të shënojë rritje shumë të shpejtë. Në këtë mënyrë ajo po shndërrohet në një vend shumë interesant edhe për investorët e huaj. Turqia ka shënuar në vitin 2011 një rritje ekonomike prej gati 7,5 %, ndërsa qeveria në Ankara shpreson se rritja gjatë këtij viti do të jetë katër për qind. Eksportet dhe importet turke po rriten, që është edhe një sinjal tjetër për rritjen e fuqisë ekonomike të Turqisë. Ndërkohë ajo ka arritur vendin e 7 në Evropë dhe zë vendin e 15 në botë. Njëkohësisht, Turqia është një prej vendeve me borxhet më të ulëta në Evropë, pas Suedisë dhe Çekisë. Borxhet e saj kapin shifrën prej 42 % të prodhimit të përgjithshëm bruto. kohaislame

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit