30.6 C
Pristina
Monday, June 17, 2024

Tentativë për ta skanuar njeriun me inteligjencë artificiale

Më të lexuarat

Parashikimi i moshës biologjikë, duke shpërfilluar thelbin e njeriut: shpirtin

Hulumtimet e reja kanë treguar se inteligjenca artificiale mund të vlerësojë moshën biologjike të një personi të shëndetshëm bazuar në një rreze X të gjoksit.

Shkencëtarët kanë zhvilluar një model të inteligjencës artificiale që mund të lexojë rrezet X të gjoksit për të përcaktuar moshën biologjike të një personi.

Në një studim të ri të botuar në revistën The Lancet Healthy Longevity, studiuesit nga Universiteti Metropolitan Osaka në Japoni zbuluan se sa më e lartë të jetë mosha e vlerësuar e një inteligjence artificiale në krahasim me moshën aktuale të një personi, aq më të larta janë shanset që personi të ketë një sëmundje kronike.

“Rezultatet tona sugjerojnë se rrezet X të gjoksit bazuar në moshën e dukshme mund të pasqyrojnë me saktësi gjendjen shëndetësore që shkon përtej moshës kronologjike,” tha studenti i diplomuar dhe autori i studimit Yasuhito Mitsuyama në një deklaratë.

“Qëllimi ynë është të zhvillojmë më tej këtë fushë kërkimore dhe ta zbatojmë atë për të vlerësuar ashpërsinë e sëmundjeve kronike, për të parashikuar jetëgjatësinë dhe për të parashikuar komplikimet e mundshme kirurgjikale.”

Për të krijuar një model të inteligjencës artificiale që mund të lexojë rrezet X të gjoksit, studiuesit përdorën më shumë se 67,000 rreze X të gjoksit të marra midis 2008 dhe 2011 nga individë të shëndetshëm në institucione të shumta.

Tek individët e shëndetshëm, kishte një lidhje të fortë midis moshës së vlerësuar dhe moshës kronologjike të një personi.

Studiuesit gjithashtu testuan më shumë se 34,000 rreze X të gjoksit të pacientëve me sëmundje të njohura.

Modeli i vlerësimit u zbulua se jep një moshë më të lartë se mosha aktuale e personit për disa sëmundje kronike si hipertensioni, sëmundjet pulmonare obstruktive kronike, sëmundjet e mëlçisë, sëmundjet e mushkërive dhe dështimi kronik i veshkave.

Megjithatë, kishte pak korrelacion në sëmundjet akute, të tilla si infeksionet e fundit si pneumonia.

“Ky rezultat do të thotë që AI ynë kap ndryshime kronike në vend të ndryshimeve akute në rrezet X të gjoksit, gjë që është e arsyeshme sepse plakja rezulton nga ndryshimet kronike që grumbullohen me kalimin e kohës”, thanë autorët e studimit.

Autorët deklaruan se ky model i inteligjencës artificiale mund të shërbejë si një tregues për sëmundjet që lidhen me moshën dhe të ndihmojë në zbulimin dhe ndërhyrjen e hershme.

Megjithatë, ata kërkuan kërkime të mëtejshme për të konfirmuar një marrëdhënie shkakësore, për të krahasuar modelin e AI me shënuesit e tjerë të moshës biologjike dhe për të studiuar grupet e tjera etnike, shkruan Euronews.

Por njeriu, para se të jetë fizik është shpirt dhe te shpirti nuk mund të hyjë asgjë dhe askush veç atij që e krijoi: Zoti! /tesheshi.com/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit