6.1 C
Pristina
E enjte, 13 Maj, 2021

Teknologjia rrezikon 50% të vendeve të punës në 20 vitet e ardhshme

Më të lexuarat

Në shekullin e 19-të u desh kërcënimi i revolucionit për të sjellë reforma progresive. Qeveritë e sotme do të ishte mirë që të fillojnë të bëjnë ndryshimet e nevojshme para se njerëzit e tyre të zemërohen.

 

Zhvillimi i teknologjisë u ka kushtuar gjithmonë njerëzve në punën e tyre. Kështu ndodhi edhe në vitet ’30, gjatë periudhës së Depresionit të Madh, ku krahu i punës u zëvendësua nga makineritë në fabrika, duke krijuar papunësi masive. Por edhe gjatë 30 viteve të fundit revolucioni dixhital ka zhvendosur shumë nga punët me nivel të mesëm të shekullit 20 si, daktilografistët, agjentët e biletave, disa profesione në banka etj. Por nuk ka dyshim se progresi teknologjik e ka bërë botën një vend më të mirë. Edhe pse risitë vrasin disa vende pune, ato krijojnë të reja dhe më interesante. Një shoqëri më produktive bëhet më e pasur dhe banorët e tij të pasur të kërkojnë më shumë mallra dhe shërbime. Njëqind vjet më parë, një në tre punëtorët amerikanë ka qenë i punësuar në fermë. Sot më pak se 2 % e tyre prodhojnë shumë më shumë ushqim. Sot puna e sekretarëve është tkurrur, por ka gjithnjë e më shumë programues kompjuteri dhe dizajnera uebesh.

 

Ndikimi sot

Por edhe në qoftë se vende të reja pune hapen nga zhvillimi i teknologjisë, boshllëqet që krijohen në tregun e punë në periudha afatshkurtra do të thellohen, duke shkaktuar zhvendosje të madhe sociale dhe ndoshta edhe ndryshim në politikë. Ndikimi teknologjisë do të ndjehet si një uragan, duke goditur botën e pasur më parë, por në fund do të gjithëpërfshijë edhe vendet shumë të varfra. Asnjë qeveri nuk është e përgatitur për të. Po pse të jenë të shqetësuara? Pasi kjo është një çështje e historisë që përsërit veten. Në pjesën e parë të revolucionit industrial shpërblimet e produktivitetit në rritje shkuan në mënyrë dizproporcionale në kryeqytet. Modeli sot është i ngjashëm. Prosperiteti nga revolucioni dixhital ka shkuar me shumicë dërrmuese për pronarët e kapitalit dhe punëtorëve më të kualifikuar. Gjatë tri dekadave të fundit, pjesa e punës në prodhim është zvogëluar në nivel global nga 64% në 59%. Ndërkohë, pjesa e të ardhurave në Amerikë është rritur nga rreth 9 % në 1970 në 22% sot. Papunësia është në nivele alarmante në shumë pjesë të botës të pasur, dhe jo vetëm për arsye ciklike. Në vitin 2000, 65 % e amerikanëve në moshë pune kanë qenë në punë, që atëherë përqindja ka rënë në 59%. Më e keqja, duket se kjo valë teknologjike që ka përçarë tregun e punës vetëm sapo ka filluar. Risitë që tashmë ekzistojnë mund të shkatërrojnë ngastra të vendeve të punës që kanë qenë deri tani të paprekura. Sektori publik është më i mbrojtur disi, por ndryshim që mund të bëjnë kompjuterat do të ketë një efekt të fuqishëm mbi punën e klasës së mesme në sektorin privat.

 

Ndikimi në të ardhmen

Deri tani punët më të rrezikuara në makina ishin ato që përfshihen në rutinë. Por në sajë të rritjes dhe globalizimit të informacionit të dixhitalizuar, kompjuterat janë gjithnjë në gjendje të kryejnë detyra të komplikuara, më lirë dhe më efektive sesa njerëzit. Robotët e zgjuar industrialë mund të mësojnë më shpejt një sërë veprimesh njerëzore. Shërbimet mund të jenë edhe më të prekshme. Kompjuteri tashmë mund të zbulojë ndërhyrës në një foto me qark të mbyllur në mënyrë më të besueshme sesa një mendje njerëzore. Duke krahasuar të dhënat financiare ose biometrike, ata shpesh mund të bëjnë diagnozë më të saktë sesa një mjek. Një studim i kohëve të fundit nga akademikë në Universitetin e Oksfordit sugjeron se 47 % e vendeve të punës e sotme mund të jenë të automatizuara në dy dekadat e ardhshme. Në të njëjtën kohë, revolucioni dixhital është transformuar në procesin e vet të inovacionit . Falë platformave të tilla si Amazon, Apple App Store, Facebook, numri i përdoruesve dixhitalë ka shpërthyer. Ashtu si dizajnerat e lojërave kompjuterike kanë shpikur produkte që njerëzimi kurrë nuk e dinte se ishin të nevojshme, por tani nuk mund të bëjë pa to, kështu që edhe këto firma pa dyshim do të gjenerojnë mallra dhe shërbime të reja për të punësuar miliona. Por tani për tani ato janë të lehta dhe administrohen nga pak punonjës. Kur Instagram, një vend popullor për ndarjen e fotove, u shit në Facebook për rreth 1 miliard dollarë në vitin 2012 , ka pasur 30 milionë klientë dhe të punësuar 13 vetë. Kodak, e cila ka paraqitur kërkesa për falimentimin disa muaj më parë, ka pasur të punësuar në kulmin e saj 145 000 njerëz. Tani Google punëson 46 000 njerëz.

 

Efektet

Në qoftë se kjo analizë është e saktë në gjysmë të rrugës, efektet sociale do të jenë të mëdha. Shumë nga punët më të rrezikuara janë të gradës së ulët dhe të mesme si logjistikë dhe transport, ndërsa aftësitë që janë më pak të prekshme nga automatizimi janë krijimtaria, ekspertiza menaxheriale. Kështu ka tendenca që prej teknologjisë pagat mesatare të mbeten në stanjacion për disa kohë dhe efektet e mungesës së të ardhurave kanë gjasa të zgjerohen. Zemërimi për rritje pabarazisë është i detyruar të rritet, por politikanët do të gjejnë vështirësi për të trajtuar problemin. Shmangja e progresit të teknologjisë do të jetë aq e kotë, aq sa protestat më 1810 kundër mekanizimit, sepse çdo vend që u përpoq për ta ndaluar mbeti pas nga konkurrentët e etur për të përqafuar teknologjinë e re. Liria për të rritur taksat për të pasurit në nivele ndëshkuese do të kufizohet në mënyrë të ngjashme me lëvizjen e kapitalit dhe punës shumë të kualifikuar.

 

Arsimi si ndihmesë

Mënyra kryesore në të cilën qeveritë mund të ndihmojnë njerëzit e tyre me këtë përmbysje është me anë të sistemeve të arsimit. Një nga arsyet për përmirësimin e fatit të punëtorëve në pjesën e fundit të revolucionit industrial ishte për shkak se shkollat janë ndërtuar për edukimin e tyre – një ndryshim dramatik në kohën. Tani, vetë ato shkolla duhet të ndryshohen për të nxitur kreativitetin. Duhet të ketë më pak të mësuar përmendësh dhe duhet zhvilluar të mësuarit dhe të menduarit më kritik. Teknologjia vetë do të ndihmojë përmes kurseve masive. Shumë më shumë para duhet të shpenzohen për parashkollorët, pasi aftësitë njohëse dhe aftësitë sociale që fëmijët mësojnë në vitet e para do të përcaktojnë shumë potencialin e tyre në të ardhmen. Dhe për të rriturit do të duhet edukim i vazhdueshëm.

 

Puna e qeverive

Por megjithatë edhe njerëzit janë mësuar që mbeten të barabartë në aftësitë e tyre në një botë e cila është gjithnjë e polarizuar ekonomikisht. Por shumë do të gjenden në mëdyshje për perspektivën e tyre të punës dhe të të ardhurave. Mënyra më e mirë për të ndihmuar ata është që qeveritë të ndërmarrin politika të majta nëpërmjet pagave minimale dhe pagesave sociale. Inovacioni ka sjellë përfitime të mëdha për njerëzimin. Askush në mendjen e tij nuk do të dojë të kthehet në botën e tezgjahut. Por përfitimet e progresit teknologjik janë të shpërndara në mënyrë të pabarabartë, veçanërisht në fazat e hershme të çdo valë të re, dhe kjo varet nga qeveritë për t’i përhapur ato. Në shekullin e 19-të u desh kërcënimi i revolucionit për të sjellë reforma progresive. Qeveritë e sotme do të ishte mirë që të fillojnë të bëjnë ndryshimet e nevojshme para se njerëzit e tyre të zemërohen./100rev

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit