22 C
Pristina
E enjte, 6 Maj, 2021

10 stilet kryesore të shtëpive

Më të lexuarat

 

Njihuni me 10 stilet kryesore të shtëpive: Cape Cod, franceze, koloniale, viktoriane, tudor, zejtari, vilë, mesdhetare, fermë dhe bashkëkohore.

 

Çfarë stili ka Shtëpia juaj?

 

Duke e ditur stilin e shtëpisë suaj mund ta keni më të thjeshtë të bëni një plan të suksesshëm për meremetim apo ndonjë ndryshim. Ju gjithashtu do të fitoni një vlerësim më të madh për mënyrën sesi shtëpia është projektuar dhe ndërtuar.

Më poshtë tregohen 10 stile shtëpie. Ka shumë variacione brenda stileve të ndryshme dhe mund të diskutohet për këtë. Ju mund të gjeni më tepër materiale për arkitekturën në bibliotekë ose në libraritë e mëdha që do t’ju ndihmojnë të identifikojnë një stil ose projektimin të veçantë. Duke përdorur stilin origjinal të shtëpisë tuaj si një pikënisje zakonisht është teknika më e mirë, por në disa raste stilet përziehen.

 

1. Shtëpitë “Cape Cod”

2

Me rrënjët që datojnë nga viti 1675, Cape Cod ishte një stil popullor për shtëpitë e ndërtuara në vitin 1930. Zakonisht stili Cape Cod përmban një çati të pjerrët, mur anësor druri, multidritare, dhe kate me drurë. Shtëpitë origjinale Cape Cod ishin mjaft të vogla dhe dritaret e papafingove shërbenin për të shtuar dritë dhe ventilim.

2. Style i shtëpive të fshatit francez

3

Stili i shtëpive të fshatit franceze u përhap në Shtetet e Bashkuara pas shekullit të 18-të – kur Franca pushtoi pjesën lindore të Amerikës së Veriut me vendbanime të shpërndara përgjatë rrugëve ujore kryesore, të tilla si Shën Lawrence, Liqeneve të Mëdhenj dhe luginave Misisipi. Traditat franceze të ndërtimit filluan të zbehen pasi Jefferson arriti në Luizianën në 1803, por vazhdoi në New Orleans dhe vende të tjera për një gjysmë shekulli.

Shtëpitë e stilit francez janë shpesh me dritare shumë të ngushta dhe kapakë të çiftëzuar, me kulmet e larta, mure me llaç dhe një korniza druri.

3. Stili kolonial

4

Stili kolonial, që daton në 1876 është një nga stilet më të njohura në Shtetet e Bashkuara. Shtëpitë koloniale zakonisht kanë dy ose tre oxhakë zjarri dhe fasadat janë me tulla ose dru. Shtëpitë klasike koloniale kanë kuzhinë dhe dhomë ndenjie në katin e parë, ndërsa dhomat e gjumit janë në katin e dytë. Këto shtëpi shtohen lehtë në anën e pasme.

4. Shtëpi viktoriane

5

Ka disa stile të shtëpive – të tilla si e Mbretëreshës Ana – që i takojnë epokës viktoriane, e cila zgjati nga 1860 deri në 1900. Shtëpitë romantike ishin Era Viktoriane, të dallueshme dhe të bollshme me detaje, nga pëlhura, modelet dhe ngjyrat. Shtëpitë bashkëkohore të projektimit viktorian ruajnë karakteristikat tradicionale, por përdorin ngjyrat moderne.Tradicionalja dhe bashkëkohorja mund të kombinohen bukur në këto shtëpi.

5. Shtëpi të stilit tudor

6

Emri i këtij stili sugjeron një lidhje të ngushtë me karakteristikat arkitektonike të dinastisë Tudor në fillim të shekullit të 16 në Angli. Por shtëpitë Tudor ne i shohim sot si moderne, shpikje që janë të bazuara lirshëm në një shumëllojshmëri të prototipeve të vona mesjetare angleze.

Karakteristika të përbashkëta përfshijnë një çati me majë mprehtë, të shquar,  dekorative gjysmë- druri dhe e gjatë, dritare të ngushta dhe të vogla.

6. Shtëpi zejtari

7

Shtëpitë njëkatëshe të zejtarëve (e njohur edhe si e mjeshtrave) ishte një stil popullor mes viteve 1905 dhe 1930. Një karakteristikë dalluese e stilit është sasia e madhe e zdrukthëtarisë së brendshme, të tilla si sirtarët dhe tapiceria. Sa për pjesën e jashtme, shtëpitë e stilit zejtar janë të ulëta me kulmet e gjerë, çati me trarë tëekspozuar, dekorative dhe oborre  nga kolona katrore.

7.Shtëpitë e stilit vilë

8

Stilet mesjetare të fshatrave frymëzuar nga arkitektët amerikane për të dizenjuar vila simpatike dhe komode janë vilat që njohim sot. Stili u bë veçanërisht popullor në SHBA gjatë viteve 1920 dhe 1930.

Karakteristika të përbashkëta përfshijnë një ndjesi të ngrohtë, çati tëpjerrta, dyer me hark, dritaret me kanata, mure me tulla, gurë, apo llaç.

8. Shtëpi e stilit mesdhetar

9

Stilet e arkitekturës mesdhetare, të tilla si të Rilindjes koloniale spanjolle – i njohur gjithashtu si fermë apo spanjisht Eklektik – lulëzuan në jug të Kalifornisë, gjatë viteve 1920 dhe 1930 pas një ekspozite në 1915 në Panama-Kaliforni.

Shtëpitë e këtij stili (që quhet edhe spanjoll) shpesh shfaqen me një çati të ulët të mprehtë me tjegulla të kuqe, harqe, furrë pjekje dhe një kuzhinë të jashtme. Tipike e formës U të planimetrisë së katit është se rrethohet nga një oborr qendror dhe burim ose çezmë, duke e bërë kopshtin një zgjerim të hapësirës për të jetuar. Dhomat dalin në oborr, duke ku krijohet ventilim i ajrit të freskët.

9. Shtëpitë të stilit tradicional të fermës

10

Stili i shtëpive tradicionale të fermës zakonisht ka plane të thjeshta kati, garazhe të bashkangjitur dhe hapësira efikase për të banuar. Stili daton në vitin 1932 dhe është ende duke u ndërtuar sot. Ajo ishte një nga stilet më të njohura, madje me një bum, në lagjet  periferike në 1950 dhe 1960.

10. Shtëpi të stilit bashkëkohor

11

Duke iu referuar veçanërisht shtëpive të projektuara nga arkitektë dhe të ndërtuara rreth 1950-1970, termi “bashkëkohore” ka ardhur për të përshkruar një gamë të gjerë të shtëpive të ndërtuara në dekadat e fundit, që përqendrohen në format e thjeshta gjeometrike dhe linjat. Stili ndërkombëtar hapi rrugën për shtëpitë bashkëkohore, të cilat pasqyrojnë eksperimentimin dhe dinamizmin e periudhës së pasluftës, pas të cilës ishin integruar shumë ide moderniste.

Shumë shtëpi bashkëkohore shfaqin shumë sipërfaqe prej qelqi, plane të hapura kati dhe dizajn krijues, zbukurime të përpunuara dhe detaje të panevojshme. Fasada e shtëpive bashkëkohore shpesh vjen nga një përzierje dinamike e materialeve dhe teksturave.

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit