10.1 C
Pristina
Thursday, September 28, 2023

SI SILLEJ I DËRGUARI I ALLAHUT, LAVDIA DHE PAQJA E ALLAHUT QOFSHIN MBI TË, ME GRATË E VETA

Më të lexuarat

– I ndihmonte në punët e shtëpisë:


Është pyetur Aisha, Allahu qoftë i kënaqur me të, se çfarë bënte i Dërguari i Allahut, në shtëpi? U përgjigj: Ishte gjithnjë në shërbim të familjes, ndërsa kur vinte koha e namazit dilte për tu falur”.

– E lavdëronte:

 

I Dërguari i Allahut, lavdia dhe paqja e Allahut qofshin mbi të, thoshte: “Vlera e Aishes ndaj grave tjera është si vlera e theridit ndaj të gjitha ushqimeve”. 


(Theridi është një ushqim i vjetër arabë. Përbëhet nga buka, mishi dhe corba. Të gjitha këto vendosen në një enë e pastaj piqen. Servohet i nxehtë.) 


– E paraqiste dashurinë ndaj saj:


I Dërguari i Allahut, lavdia dhe paqja e Allahut qofshin mbi të, për Hatixhen, Allahu qoftë i kënaqur me të, tha: “Më është dhuruar dashuria e saj”.


– I shikonte të mirat e saj:


I Dërguari i Allahut, lavdia dhe paqja e Allahut qofshin mbi të, thoshte: ”Besimtari nuk e urren besimtaren (gruan e tij). Nëse urren tek ajo një cilësi, do pëlqejë një cilësi tjetër”. 


– Nuk përdorte dhunë dhe nuk e godiste: 


Aisha, Allahu qoftë i kënaqur me të, thoshte: “I Dërguari i Allahut, lavdia dhe paqja e Allahut qofshin mbi të, asnjëherë kurrë nuk i ka ra asnjë gruas”. 


– E vendoste kafshatën e bukës tek goja e saj:


I Dërguari i Allahut, lavdia dhe paqja e Allahut qofshin mbi të, thoshte: “Askush nga ju nuk shpenzon e që Allahu të mos e shpërblejë atë për atë gjë, madje edhe për një kafshatë buke që ju e vendosni në gojën e gruas tuaj”.


– Pinte nga ena e saj:


Aisha, Allahu qoftë I kënaqur me të, përcjell: “Njëherë, përderisa isha me të përmuajshmet, fillova të pija, pastaj ia dhashë (gotën) të pinte të Dërguarit, lavdia dhe paqja i Allahut qofshin mbi të, kurse ai vendosi gojën mu në vendin që kisha pirë unë dhe filloi të pinte, mandej nisa të ha një copë mishi e pastaj ia dhashë të Dërguarit, lavdia dhe paqja i Allahut qofshin mbi të, e ai e vendosi gojën e tij në vendin që kisha ngrënë unë”.


– Ishte aq i thjeshtë saqë bënte gara me gruan e tij:


Aisha, Allahu qoftë i kënaqur me të, përcjell: Dola me Pejgamberin e Allahut në disa udhëtime të tij. Në atë kohë isha vajzë e re dhe truphollë. I Dërguari i Allahut më tha mua: “Eja të garojmë!” Garova me të dhe fitova. Nuk më foli më për këtë gjë një kohë të gjatë derisa u plotësova në trup dhe harrova këtë gjë. Kur dola me të një herë tjetër në disa udhëtime të tij. Ai sërish më tha: “Eja të garojmë!” Garova me të, mirëpo kësaj here ai ishte ngadhënjimtari. Atëherë, ai filloi të qeshte dhe thoshte: “Një me një”.”


– Nuk i përhapte fshehtësitë e saj: 


I Dërguari i Allahut, lavdia dhe paqja e Allahut qofshin mbi të, thotë: Njeriu më i keq dhe me pozitë më të ulët tek Allahu në Ditën e Kiametit, është ai i cili i afrohet gruas së tij dhe ajo i afrohet atij, e pas këtij afrimi (kontaktit seksual), ata (burri dhe gruaja) përhapin fshehtësitë e njëri tjetrit.”


– E lavdëronte atë që sillet mirë me familjen e vet:


I Dërguari i Allahut, lavdia dhe paqja e Allahut qofshin mbi të, thotë: “Më të mirët ndër jush janë ata të cilët janë më të mirët ndaj grave të tyre”.


Nga arabishtja: Irfan JAHIU

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit