18.5 C
Pristina
E martë, 15 Qershor, 2021

SHIITËT E SHITËN IRAKUN-KUJTIMET E RUMSFELDIT

Më të lexuarat

Ish ministri i mbrojtjes Donald Rumsfeld në memoaret e tij zbulon se shteti amerikan i ka paguar 200 milionë dollarë klerikut të njohur shiit që të publikon “një fetva” me të cilën shiitëve të Irakut u ndalohet rezistenca ndaj agresionit amerikan. Me këtë vepër është ndihmuar okupimi i Irakut. Sipas burimeve të revistës egjiptiane “Java” Rumsfeldi i ka përmendur lidhjet e tij të vjetra me Sistani-n qysh prej vitit 1987 kur janë bërë përgatitjet për sulm mbi Irakun. Ai përmend se detyra që i është besuar, të merret vesh me Sistani-n, do të ketë ndikim pozitiv në zvogëlimin e viktimave në radhët e pushtuesve. Në arritjen e marrëveshjes ka ndërmjetësuar përfaqësuesi i Sistani-t në Kuvajt, Xhevad El Mihri.
Rumsfeld-i qartëson se SHBA-të nën maskën e dhuratës i kanë paguar Sistani-t 200 milionë dollarë që me fetvanë e tij të ndihmon rënien e pushtetit irakian.
Ai, gjithashtu shpalos se gjatë mandatit të Bush-it është marr vendimi që brenda CIA-së të hapet një zyre e veçantë për marrëdhënie me Sistani-n. Kjo zyre bënte këmbimin e informatave të rëndësishme për pushtimin e Irakut.
Ky bashkëpunim rezultoi me fetvanë e cila shiitëve ua ndalonte rezistencën kundër forcave amerikane gjatë sulmit ndaj Irakut.
Rumsfeld-i tregon se pas rënies së Bagdadit në vitin 2003 është organizuar një takim me Sistani-n duke rrëfyer: U drejtuam drejtë Nexhefit me helikopterë ushtarakë. Arritëm natën dhe vendi ishte në terr të plotë. Zbritëm afër shtëpisë së Sistani-t rreth të cilës kishte gërmadha të bërllokut. Më kujtohet se në hundë vendosa një leckë për shkak të errës së keqe. Edhe pse unë personalisht jam kundër përqafimit dhe puthjes së burrave i pranova përqafimet dhe puthjet e Sistani-t. Biseduam për shumë çështje dhe ishte urtësi ti dëgjosh miqtë në veçanti Sistani-n.
Problemi ynë ishte numri i madh i armëve të lehta që ishin në duart e popullit. Bëhej fjalë për mbi gjashtë milionë arma të lehta. Për neve ishte problem të kontrollojmë një sasi aq të madhe të armëve në tregun e lirë. U dakorduam që Sistani të publikon një fetva me të cilën do të ndalonte përdorimin e armëve kudër forcave pushtuese. Me këtë fetva u parandaluan humbje të mëdha në armatim dhe njerëzim.

BURIMI: ISLAMTODAY.NET

Përktheu: M-r. Talha Kurtishi/albislam.com

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit