Rritja ekonomike: Shqipëria do ta kalojë Serbinë

0
40

“Në vitin 2014, sipas mesatares së bruto prodhimit të brendshëm, Shqipëria do të jetë përpara Serbisë, sepse falë emigracionit, ajo nuk është në një krizë bankare dhe nuk ka parë rënie të GDP-së në vitet e fundit. Në vitin 2014, vetëm Bosnje dhe Hercegovina do të jetë më e varfër se Serbia”, theksoi Mirolslav Zdravkovic, asistent në Institutin e Ekonomisë të Beogradit.

Shpenzimet për kokë banori në Serbi janë rreth 2.5 herë nën atë të evropianëve, apo 44 për qind të mesatares së BE-së, një rritje prej 1 për qind që nga viti 2010, sipas rezultateve më të fundit të Eurostat.

Ekonomikisht, Serbia mbetet pas Bullgarisë e cila ka GDP-në më të ulët për kokë banori në BE: 45 për qind të mesatares evropiane.

Miroslav Zdravkovic, një asistent në Institutin e Ekonomisë të Beogradit, tha se kur vjen puna te standardi i jetesës, Serbia është në rënie siç janë vende të tjera të Ballkanit Perëndimor. Parashikimet e tij afat-gjata nuk janë aspak të favorshme.

“Në vitin 2014, sipas mesatares së bruto prodhimit të brendshëm, Shqipëria do të jetë përpara Serbisë, sepse falë emigracionit, ajo nuk është në një krizë bankare dhe nuk ka parë rënie të GDP-së në vitet e fundit. Në vitin 2014, vetëm Bosnje dhe Hercegovina do të jetë më e varfër se Serbia”, tha Zdravkovic.

Ai shtoi se pagat në Serbi janë pesë herë më të ulëta se në vendet perëndimore, por çmimet e shërbimeve të tilla si kujdesi shëndetësor dhe arsimi janë vetëm pak më të ulëta, që jep një standard tri herë më të ulët jetese në Serbi se sa në Perëndim.

“Ne jemi një shtet i falimentuar dhe përderisa të mos formohet një shtet i ri nuk do të ketë përparim. Në se hyjmë në gjeopolitikë, Kosova dhe Shqipëria kanë rritje ekonomike të pakontrolluara, ndërsa Serbia me vetëdije dhe apostafat e shtyn veten poshtë,” tha Zdravkovic.

Ndërsa standardi i jetesës në Serbi ka rënë me të shpejtë gjatë tri vjetëve të fundit, numri i të papunëve u rrit dhe vazhdon të ngrihet, paralajmëroi Danilo Sukovic, i Institutit për Kërkimin Social në Beograd.

“Me një ekonomi gjithnjë e më të varfër, rrogat dhe pagesat e rregullta bëhen gjithnjë e më të pasigurta”, tha Sukovic.

“Pas ndryshimeve demokratike në vitin 2000, qeveritë e reja jo vetëm që dështuan të shfrytëzojnë mundësinë, por më së shumti vazhduan me sistemin e Miloshevicit, me një dallim se nuk pati vetëm një parti politike dhe as sanksione e izolim nga institucionet ndërkombëtare”, tha Sukovic.

Mjaft para të pista rodhan nëpërmjet ndërmarrjeve private, raste të vjedhjes e mashtrimit u fshehën dhe magnatët qeverisën Serbinë, shtoi ai. Institucionet po punojnë në interes të magnatëve dhe politikanëve, ndërsa populli po bëhet më i varfër.

“Ne qemë në gjendje ta mbulonim këtë me investimet e huaja, por e gjitha doli në sipërfaqe me shfaqjen e krizës globale. Megjithatë, ne do ta kishim gjetur veten në këtë situatë edhe pa rënien globale”, theksoi Sukovic.

Zgjidhja e problemit, tha ai, është të ndërpriten lidhjet midis pushtetit ekzekutiv, partive politike, magnatëve dhe gjyqësorit.

“Gjithçka duhet të jetë transparente, ne na duhen rezultate të mëdha në luftën kundër korrupsionit: një arrestim si i Sanaderit në Kroaci. Ata që e sollën këtë duhet të mbahen përgjegjës. I tërë procesi i privatizimit duhet të rishqyrtohet”, shtoi Sukovic.

Për shtetasit situata është e thjeshtë: standardi i tyre i jetesës është i ulët.

“Jam ndeshur përditë me faktin se standardi është tri herë më i ulët se në Evropë. Kur shkoj për ditë në dyqan, jam i vetëdijshëm se sa e shtrenjtë është çdo gjë dhe se nuk mund të përballoj çmimet”, tha pensionisti 67 vjeçar, Slavoljub Dragic./SETimes/kohaislame