24.5 C
Pristina
Monday, June 27, 2022

Omar Mukhtar – Biografi e shkurt e këtij burri të madh

Më të lexuarat

Omar Mukhtar, i cili lindi në 1862 në një fshat të vogël të quajtur Janzur në pjesën lindore të Barqa. Mukhtari, i cili gjatë gjithë jetës së tij mbeti fetar dhe shumë i varfër, do të kthehej në luftën në shkretëtirë kundër ushtrisë së atëhershme fashiste italiane

Në vitin 1981, u realizua një film mbi vitet e fundit të jetës së Mukhtarit dhe luajti Anthony Quinn, Oliver Reed dhe Irene Papas. Sot, fytyra e Mukhtarit shfaqet ende në kartëmonedhën 10 dinarë të Libisë. Filmi i konsideruar si dëmtues për historinë e vendit, u ndalua në Itali.
Mukhtari, i cili i kuptonte mirë strategjitë dhe gjeografinë e luftës së shkretëtirës, udhëhoqi njerëzit e tij në grupe të vogla për të uzurpuar me sukses shumë nga personeli i ushtrisë italiane në luftën kundër luftanijeve dhe kolonizimit italian. Ushtria ishte tmerrësisht e turpëruar në atë kohë që një nga armiqtë e tyre më të mëdhenj, doli të ishte dikush që mendohej krejtësisht i parëndësishëm në rolin e pushtuesit, pasi askush nuk priste shumë nga një beduin, një nga fiset e famshme nomade arabe.Ishte fillimi i shekullit të 20-të kur Italia pushtoi Libinë. Vetëm kur Tripoli, kryeqyteti i tij, u bombardua përfundimisht për tre ditë me radhë, që Mukhtari, i cili kishte mbajtur armiqtë e tij për 20 vjet dhe duke u ndjerë i mundur dhe i rraskapitur, u arrestua më në fund nga ushtria italiane, e cila nga ana e saj, u tha. të ketë trajtuar udhëheqësin e rezistencës rebele si një kapje çmimi. Me urdhër të drejtpërdrejtë të Musolinit, ai do të varej para ndjekësve të tij në kampin e përqendrimit në Solluqon si një kujtesë e fortë mbi marrëzinë e rebelimit. Lufta e poetit për paqe dhe liri për tokën e tij mori një fund të trishtuar pa dinjitet.
Më poshtë janë disa vargje të një poezie të vjetër Libiane nga poeti beduin dhe udhëheqësi i rezistencës:

“Sëmundja ime e vetme është të jem në kampin al Agailla, burgimi i fisit tim dhe rruga e gjatë nga shtëpia…

Sëmundja ime e vetme është humbja e njerëzve të mi të dashur, të fortë me pamje të bukur, mbi deve dhe kuaj të bukur…

Sëmundja ime e vetme është të humbas dinjitetin tim në moshën time të shtyrë dhe humbja e njerëzve tanë më të mirë, pa të cilët nuk bëjmë dot…

Sëmundja ime e vetme është torturimi i vajzave tona të reja, me trupat e tyre të zbuluar…

Sëmundja ime e vetme është humbja e njerëzve të ëmbël dhe të mirë dhe që duhet të drejtohem nga njerëz grotesk, fytyrat e drejta të të cilëve nuk tregojnë gjë tjetër veç mjerim…

Sëmundja ime e vetme janë zemrat e thyera, lotët që bien dhe të gjitha tufat pa mbrojtës të kujdestarit…”

– Omar Mukhtar –

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit