4.6 C
Pristina
Tuesday, March 28, 2023

OBSH: Kriza tjetër e shëndetit nga Corona

Më të lexuarat

Pasojat shpirtërore dhe mentale të pandemisë

Pandemia e COVID-19 ka krijuar një krizë globale të shëndetit mendor, duke nxitur stresin dhe duke dëmtuar shëndetin mendor të miliona njerëzve, ka paralajmëruar Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) me rastin e Ditës Botërore të Shëndetit Mendor, 10 tetorit.

Edhe para pandemisë, vlerësohet se një në tetë njerëz në botë jetonte me një çrregullim mendor, dhe COVID gjithashtu ka vënë në pikëpyetje shumë aspekte të shëndetit mendor. Ndajn dhe OBSH paralajmëron dhe bën thirrje që shëndeti dhe mirëqenia mendore të bëhet prioritet global.

Vlerësimet tregojnë një rritje të ankthit dhe çrregullimeve depresive me më shumë se 25 për qind gjatë vitit të parë të pandemisë. Në të njëjtën kohë, shërbimet e shëndetit mendor janë ndërprerë rëndë dhe pabarazia në trajtimin e çrregullimeve mendore midis të pasurve dhe të varfërve është zgjeruar më tej.

 Rëndësia e shkrim-leximit shëndetësor

Shërbimet, aftësitë dhe burimet financiare të disponueshme për shëndetin mendor në shumë vende janë ende të pamjaftueshme, thekson OBSH dhe bën thirrje për forcimin e kujdesit në mënyrë që i gjithë spektri i nevojave të shëndetit mendor të plotësohet përmes një rrjeti shërbimesh të disponueshme, të përballueshme dhe cilësore.

Shenjat e para të çrregullimeve dhe problemeve të shëndetit mendor më së shpeshti shfaqen tashmë në fëmijëri dhe adoleshencë, dhe nëse nuk marrin vëmendjen dhe trajtimin e nevojshëm, mund të kenë një ndikim të rëndësishëm në jetën e mëtejshme.

Hulumtimet tregojnë se arsimimi i shëndetit të të rriturve është i rëndësishëm në mbrojtjen e shëndetit mendor të fëmijëve dhe të rinjve, sepse nënkupton njohje të hershme, veprim të duhur dhe destigmatizim.

Sipas vlerësimeve të OBSH-së, rreth një miliard njerëz kanë një çrregullim mendor dhe kushdo, kudo mund të preket. Depresioni është shkaku kryesor i paaftësisë në mbarë botën dhe një kontribuues i madh në barrën e përgjithshme globale të sëmundjes. /tesheshi.com/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit