33.9 C
Pristina
Friday, July 12, 2024

Nikaragua paraqet lëndë në GJND, akuzon Gjermaninë për lehtësimin dhe mos parandalimin e gjenocidit në Gaza

Më të lexuarat

Nikaragua argumenton se duke ofruar mbështetje politike, financiare dhe ushtarake për Izraelin, Gjermania po lehtëson kryerjen e gjenocidit dhe ka dështuar në detyrimin e saj për të bërë gjithçka për të parandaluar kryerjen e gjenocidit

Nikaragua paraqiti një lëndë kundër Gjermanisë në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë (GJND), duke e akuzuar atë për ‘lehtësimin’ e gjenocidit në Gaza, raporton Anadolu.

“Nikaragua argumenton se duke ofruar mbështetje politike, financiare dhe ushtarake për Izraelin dhe duke zhvlerësuar Agjencinë e Kombeve të Bashkuara për Ndihmën dhe Punën për Refugjatët Palestinë në Lindjen e Afërt (UNRWA), ‘Gjermania po lehtëson kryerjen e gjenocidit dhe, në çdo rast, ka dështuar në detyrimin e saj për të bërë gjithçka që është e mundur për të parandaluar kryerjen e gjenocidit”, thuhet në deklaratën e GJND-së.

Nikaragua i kërkoi gjykatës të lëshojë masa të përkohshme “në lidhje me pjesëmarrjen e Gjermanisë në gjenocidin e mundshëm të vazhdueshëm dhe shkeljet serioze të ligjit ndërkombëtar humanitar dhe normave të tjera detyruese të së drejtës së përgjithshme ndërkombëtare që ndodhin në Rripin e Gazës”.

Izraeli ka vrarë më shumë se 30 mijë njerëz në sulmet e tij në Rripin e Gazës që nga një sulm i 7 tetorit 2023 nga grupi palestinez Hamas. Fushata ushtarake ka shkaktuar shpërngulje masive dhe uri.

Në fund të vitit 2023, Afrika e Jugut paraqiti një lëndë në GJND, duke akuzuar Izraelin për dështimin në respektimin e angazhimeve të tij sipas Konventës së Gjenocidit të vitit 1948.

Gjykata e OKB-së në vendimin e saj të përkohshëm në janar vendosi se pretendimet e Afrikës së Jugut janë të besueshme. Gjykata urdhëroi masa të përkohshme për qeverinë e Izraelit që të heqë dorë nga aktet gjenocidale dhe të marrë masa për të garantuar ofrimin e ndihmës humanitare për civilët në Gaza.

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit