6.9 C
Pristina
Monday, December 5, 2022

Muzeu i turpit francez! – Kjo është Franca e revolucionit dhe drejtësisë.

Më të lexuarat

Muzeu i turpit francez!

• Kur Franca pushtoi Çadin mblodhi dhunshëm 400 dijetarë myslimanë dhe ua preu kokën me hanxharë, në vitin 1917.

• Kur Franca hyri në qytetin algjerian Laguat në vitin 1852, zhduku dy të tretat e popullsisë së saj duke e djegur me zjarr brenda një nate!
• Franca ka kryer 17 teste bërthamore në Algjeri që nga viti 1960 deri në vitin 1966, të cilat rezultuan në një numër të papërcaktuar viktimash që varionin nga 27,000 deri në 100,000. Efektet e tij janë prezente edhe sot.
• Kur Franca u largua nga Algjeria në vitin 1962, ajo vendosi më shumë mina tokësore pas saj sesa popullsia totale e Algjerisë në atë kohë, 11 milionë mina.

• Franca e mbajti të pushtuar Algjerinë 132 vjet. Francezët shfarosën një milion myslimanë në 7 vitet e para pas mbërritjes së tyre, e gjysmë milioni në 7 vitet e fundit para largimit të tyre.

• Historiani francez Jacques Gorky vlerësoi se numri i përgjithshëm i të vrarëve të Francës në Algjeri që nga mbërritja e saj në 1830, derisa u largua në vitin 1962, kishte 10 milionë myslimanë.

• Franca e mbajti të pushtuar Tunizinë për 75 vjet, Algjerinë për 132 vjet, Marokun për 44 vjet dhe Mauritaninë për 60 vjet.
• Kur Franca hyri në Egjipt në marshimin e saj të famshëm, ushtarët francezë hynë në xhami me kuajt e tyre, përdhunuan gratë beqare para familjeve të tyre, pinë alkool në xhami dhe shndërruan disa xhami në hambarët e tyre.

Kjo është Franca e revolucionit dhe drejtësisë.

Huazuar Arkiva-histori

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit