17.8 C
Pristina
Tuesday, June 28, 2022

Me gjithë katastrofën dhe spastrimin etnik, numri i palestinezëve arriti në 14 milionë

Më të lexuarat

Këto ditë, palestinezët po përkujtojnë Nakba-në, zhvendosjen dhe spastrimin etnik që synon shfarosjen e tyre të plotë, e pasi një komb i tërë është të jetë shkatërruar dhe dëbuar, ai u synua të zëvendësohej nga grupe dhe individë hebrenj nga e gjithë bota, kjo u realizua pjesërisht.

Më shumë se 800,000 palestinezë janë zhvendosur nga fshatrat dhe qytetet e tyre nga 1.4 milionë palestinezë që jetuan në Palestinën historike në vitin 1948 në 1,300 fshatra dhe qytete palestineze.

Mijëra palestinezë janë zhvendosur në një numër vendesh fqinje arabe, duke përfshirë Bregun Perëndimor dhe Rripin e Gazës, si dhe zhvendosjen e brendshme të mijëra palestinezëve brenda territoreve të kontrolluara nga pushtuesit izraelitë në vitin Nakba, konfiskimin e tokës së tyre.
Nëpërmjet shifrave, fakteve dhe të dhënave historike dhe aktuale nga aspekti gjeografik, demografik dhe ekonomik, Presidentja e Entit të Statistikave Palestineze, Ala Awad, iu referua situatës së popullit palestinez në përvjetorin e shtatëdhjetë e katërt të Nakbes palestineze, e cila bie. më 15 maj.
Gjatë fazës Nakba, okupatori sionist kontrolloi 774 fshatra dhe qytete palestineze, 531 prej të cilave u shkatërruan plotësisht, dhe pjesa tjetër u vu nën administrimin e entitetit pushtues dhe ligjeve të tij. Ky proces i spastrimit etnik u shoqërua me krime nga bandat sioniste që kryen më shumë se 70 masakra të palestinezëve, të cilat çuan në vdekjen e më shumë se 15,000 palestinezëve. Popullsia e Palestinës historike në vitin 1914 ishte rreth 690,000, prej të cilëve vetëm 8% ishin hebrenj. Në vitin 1948, popullsia arriti në më shumë se 2 milionë, nga të cilët rreth 31.5% ishin hebrenj. Midis 1932 dhe 1939, shumica e hebrenjve ishin emigrantë. Numri i tyre arriti në 225,000 hebrenj dhe midis viteve 1940 dhe 1947, më shumë se 93,000 hebrenj u vendosën në Palestinë. Kështu, ndërmjet viteve 1932 dhe 1947, rreth 318,000 hebrenj erdhën në Palestinë, dhe nga viti 1948 deri në 1975, më shumë se 540,000 hebrenj iu bashkuan Palestinës.
Megjithë zhvendosjen e më shumë se 800,000 palestinezëve në vitin 1948 dhe zhvendosjen e më shumë se 200,000 palestinezëve, kryesisht në Jordani pas luftës së qershorit 1967, numri i përgjithshëm i palestinezëve në botë në fund të 2021 arriti në rreth 14 milionë, duke treguar një rritje në Palestinezët rreth 10 herë që nga ngjarja Nakba në 1948.
Rreth gjysma e tyre (7 milionë) janë në Palestinën historike (1.7 milionë në territoret e pushtuara në 1948), dhe vlerësimet e popullsisë tregojnë se popullsia palestineze, në fund të vitit 2021, në Bregun Perëndimor “përfshirë Jeruzalemin”, arriti në 3, 2 milionë, dhe rreth 2.1 milionë në Rripin e Gazës.
Dhe kur bëhet fjalë për rrethin e Jeruzalemit, popullsia palestineze arriti në rreth 477 mijë njerëz në fund të vitit 2021, nga të cilët rreth 65% (rreth 308 mijë njerëz) jetojnë në zonat e Jeruzalemit (J1), të cilat u aneksuan me forcë nga Pushtimi sionist pas pushtimit perëndimor. Bregdeti 1967.
Bazuar në këto të dhëna, palestinezët përbëjnë 49,9% të popullsisë që jeton në Palestinën historike, ndërsa hebrenjtë përbëjnë 50,1% të popullsisë totale dhe shfrytëzojnë më shumë se 85% të sipërfaqes totale të Palestinës historike (27,000 kilometra katrorë).
Të dhënat nga Agjencia e Kombeve të Bashkuara për Ndihmën dhe Punën për Refugjatët Palestinë (UNRWA) tregojnë se numri i refugjatëve të regjistruar në dhjetor 2020 ishte rreth 6.4 milionë refugjatë palestinezë, nga të cilët 28.4% jetojnë në 58 kampe zyrtare të UNRWA, të shpërndara në 10 kampe. , 9 në Siri dhe 12 kampe në Liban, dhe 19 kampe në Bregun Perëndimor dhe 8 kampe në Rripin e Gazës.

Këto vlerësime përfaqësojnë numrin minimal të refugjatëve palestinezë duke pasur parasysh praninë e refugjatëve të paregjistruar, pasi ky numër nuk përfshin palestinezët e zhvendosur pas vitit 1949 në prag të luftës së qershorit 1967, “siç përcaktohet nga UNRWA” dhe nuk përfshin palestinezët e dëbuar ose të dëbuar. në vitin 1967 për shkak të luftës dhe që nuk ishin fare refugjatë.

Dendësia e popullsisë në shtetin e Palestinës në fund të vitit 2021 arriti në rreth 878 njerëz për km, 557 njerëz për km në Bregun Perëndimor dhe 5,855 njerëz për km në Rripin e Gazës, duke vënë në dukje se 66% e popullsisë së Rripit të Gazës janë refugjatët, që është Rripi i Gazës, i kthyer në pjesën më të dendur të populluar të botës.

Vlen të përmendet se pushtuesi sionist krijoi një zonë tampon përgjatë Rripit të Gazës, më shumë se 1500 m gjerësi përgjatë kufijve lindorë të Brezit. Kështu, okupatori sionist kontrollon rreth 24% të zonës së brezit prej 365 km2, gjë që kontribuoi në një rritje të mprehtë të shkallës së papunësisë në Rripin e Gazës, e cila arriti në 47%, dhe normat mbizotëruese të papunësisë u zbuluan të jenë më të lartat tek të rinjtë e moshës. 15-24. , prej 69% për vitin 2021, e cila nga ana e saj ka kontribuar në përkeqësimin dhe dobësimin e realitetit ekonomik në Rripin e Gazës, duke e kthyer më shumë se gjysmën e popullsisë në Rripin e Gazës në varfëri, pasi shkalla e varfërisë në vitin 2017 në Rripi i Gazës arriti në 53% .

Numri i dëshmorëve palestinezë dhe arabë nga koha e Nakbes në vitin 1948 e deri më sot (brenda dhe jashtë Palestinës) ka arritur në rreth njëqind mijë, ndërsa numri i dëshmorëve që nga fillimi i intifadës së Al-Aksa ka arritur në 11.358, në shek. periudha nga 29 shtator 2000. deri më 30 prill 2022.

Është e rëndësishme të theksohet se viti 2014 ishte viti më i përgjakshëm, me 2240 dëshmorë, prej të cilëve 2181 vdiqën në Rripin e Gazës dhe shumica prej tyre gjatë agresionit në Rripin e Gazës. Gjatë vitit 2021, numri i dëshmorëve në Palestinë arriti në 341, ku 87 fëmijë dhe 48 gra, ndërsa numri i të plagosurve arriti në 12.500. Numri i të burgosurve në burgjet e pushtimit sionist arriti në 4450 të burgosur deri në prill të vitit 2022 (nga të cilët 160 fëmijë, përveç 32 të burgosurve).

Sa i përket numrit të arrestimeve, në vitin 2021 ka arritur në arrestimin e rreth 8000 shtetasve në të gjitha territoret palestineze, përfshirë rreth 1300 fëmijë dhe 184 gra, ndërsa numri i urdhrave të ndalimit administrativ ndaj shtetasve të pa akuzuar për asnjë krim ka arritur shifrën 1595.

Të dhënat tregojnë gjithashtu 570 të burgosur përjetë dhe 650 të burgosur administrativë, si dhe autoritetet sioniste kanë arrestuar më shumë se 700 të burgosur të sëmurë dhe gjashtë të burgosur të Këshillit Legjislativ, përveç pranisë së 25 të burgosurve të arrestuar para Marrëveshjes së Oslos të vitit 1993 dhe ende lëngojnë në burgjet sioniste. .

Nga të dhënat e mësipërme, shihet se që nga viti 1967, 226 të burgosur kanë vdekur për shkak të torturave apo vrasjeve me paramendim, pas arrestimit apo pakujdesisë mjekësore ndaj të burgosurve.

Të dhënat tregojnë gjithashtu se 103 të burgosur kanë vdekur që nga shtatori i vitit 2000 dhe në vitin 2007 numri më i madh i të burgosurve vdiqën në burgjet sioniste, shtatë prej tyre, pesë prej tyre për shkak të neglizhencës së mjekëve.

Uprkos katastrofi i etničkom čišćenju, broj Palestinaca dostigao je brojku od 14 miliona 

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit