2.5 C
Pristina
Friday, December 2, 2022

Libri i Transformimit Dixhital-David L. Rogers – PJESA E PARË

Më të lexuarat

Mëso idetë kryesore nga libri i David L. Rogers.

Libri i Transformimit Dixhital
Rimendoni biznesin tuaj për epokën dixhitale.

Marrëdhënia midis përdoruesve dhe shërbimeve, por edhe konkurrenca midis kompanive, komunikimi i biznesit dhe marketingut, gjithçka ndikohet nga ardhja e dixhitales, gjithçka duhet të rimendohet.

“The Digital Transformation Playbook: Rethink Your Business for the Digital Age”, i drejtohet çdo aspekti të jetës së një kompanie dhe propozohet si një udhëzues për të kuptuar strategjitë që duhet të zbatohen për të arritur një biznes të suksesshëm në epokën dixhitale.

Shumë këshilla të dobishme për:

  • Të mësuar si të përshtatemi me transformimet e imponuara nga epoka dixhitale.
  • Të ndihmuar evolucionin e kompanive të lindura para bumit të internetit.
  • Të ndryshuar strategjinë dhe mënyrën e të menduarit për të qenë gjithmonë në hap me kohën.

Autori i librit:

David L. Rogers, profesor i asociuar në Columbia Business School, është një udhëheqës botëror në strategjinë e biznesit dixhital. Konsulent për drejtuesit e qindra kompanive, përfshirë Google, Toyota, Visa, Cartier, Pizza Hut, Hard Rock Cafe, ai është autori i katër librave dhe ka fituar Çmimin e Leadership Brand në Kongresin Botëror të Markës 2009. Kompozitor dhe muzikant, ai ishte përcaktuar nga New York Times si “ritmikisht jetësor”.

Interneti është forma e re e energjisë, çdo kompani e suksesshme ka mësuar të veprojë duke shfrytëzuar potencialin e shpërndarë nga gjigandë si Google

Arritjet e para të Revolucionit Industrial – energjia e ujit dhe motorët me avull – detyruan fabrika të ndërtoheshin në vende specifike dhe sipas planeve specifike. Me ardhjen e energjisë elektrike në fund të shekullit të nëntëmbëdhjetë, këto pengesa u tejkaluan.

Sot mund të themi se sipërmarrësit e mëdhenj dixhitalë, të tillë si Google dhe Amazon, janë kompanitë e energjisë elektrike të fillimit të shekullit XX, dhe se kompanitë që kanë qenë në gjendje të shfrytëzojnë potencialin e këtyre gjigantëve, duke riorganizuar dhe zhvilluar, kanë qenë të suksesshme. Si e bënë atë?

Transformimi dixhital ka prishur pesë pikat themelore të çdo biznesi: marrëdhëniet me klientët, konkurrencën midis kompanive, mbledhjen dhe shfrytëzimin e të dhënave, aftësinë për inovacion dhe vlerën e dhënë për produktet.

Së pari, pjesëmarrja aktive e konsumatorëve, me vlerësimet e tyre, ka një ndikim shumë më të rëndësishëm sesa ajo e reklamave dhe është bërë një faktor përcaktues për suksesin, së bashku me një përdorim inteligjent të morisë së të dhënave në të cilat kemi tashmë lehtësisht akses.

Ju duhet ta parashikoni, duke ditur që preferencat e klientëve ndryshojnë shumë shpejt dhe se kompanitë konkurruese gjithmonë kërkojnë një mundësi për tu shfaqur. Problemi sot është se të gjitha kompanitë janë potencialisht rivale, madje edhe ato të lidhura tradicionalisht me sektorë të ndryshëm: shpesh ka rrjete më të mëdha tregtare që duhet të merren parasysh.

Për më tepër, ndërsa inovacioni ishte shumë i shtrenjtë, sot teknologjitë dixhitale lejojnë testimin e vazhdueshëm, praktikisht në kohë reale, dhe produktet e reja nxirren në treg me një shpejtësi të pa parë më parë.

Klientët u bënë bashkëpunëtorë të vërtetë që merrnin pjesë në zhvillimin e produktit, shërbimit e po ashtu edhe në tregtim

Konsumatorët sot nuk sillen më si individë që duhet të vendosin nëse do të blejnë ose jo një produkt, por si anëtarë të një rrjeti që ndikojnë njëri-tjetrin. Për këtë arsye është e rëndësishme për kompanitë të mbajnë marrëdhëniet me klientin edhe pas blerjes. Jo vetëm për ta mbajtur mirë, por mbi të gjitha që të flasin mirë për kompaninë te të afërmit, miqtë dhe kolegët. Konsumatorët e kënaqur stimulojnë mundësi të reja biznesi, reklamat më të mira për patate të skuqura Doritos krijohen nga vetë adhuruesit e saj.

Çfarë duan konsumatorët në epokën dixhitale? Në përgjithësi, të gjithë kanë të njëjtat aspirata:

  • Qasja ndaj produktit në mënyrën më të shpejtë, më të lehtë dhe më fleksibël të mundshme
  • Përfshirja dhe ndërveprimi me platformën për të zbuluar produktet që i përshtaten më mirë nevojave
  • Personalizimi i përvojës
  • Lidhje dhe bashkëpunim ndërmjet përdoruesve.

Për të vendosur se çfarë të forcojmë në strategjinë e korporatës dhe si ta bëjmë atë, së pari është e nevojshme të përcaktohet qëllimi i kompanisë për momentin. Pastaj, mund të identifikohen segmentet e tregut që do të pushtohen dhe pengesat që mund të hasen.

Zgjedhja se ku duhet të synohet vjen vetvetiu. Për shembull, nëse doni të lançoni një platformë e-commerce dhe dëshironi t’iua prezantoni klientëve që duan një ndërfaqe të thjeshtë dhe intuitive, duhet të zhvilloni strategjinë më të mirë të aksesit. Në këtë pikë duhet të jeni krijues. Mënyra më efektive është të bashkoni një ekip njerëzish me prejardhje të ndryshme për të bërë shkëmbim idesh. Pasi të keni bashkuar disa ide, zgjidhni më të mirën në bazë të një analize kosto-përfitim.

Revolucioni dixhital ka ripërcaktuar konceptin e konkurrencës duke i bërë marrëdhëniet midis kompanive shumë më pak intuitive

Konkurrenca sot është një tipar i tregut në çdo sektor, jo vetëm midis industrive ose kompanive të ngjashme. Për më tepër, po zhvillohet fenomeni i “bashkë-konkurrencës”. Kompanitë që konkurrojnë në disa fusha të caktuara e gjejnë veten duke bashkëpunuar në fusha të tjera.

Shembulli për ekselence i kësaj mënyre të re bashkëveprimi nisi nga lulëzimi i bizneseve në platformë. Në vend që të krijojnë drejtpërdrejtë vlerë të shtuar, i vendosin konsumatorët në kontakt me kompanitë prodhuese dhe i lënë vetë klientët të japin dhe të marrin përmes blerjeve dhe vlerësimeve. Një “platformë” është, në përgjithësi, diçka mbi të cilën ndërtohet.

Disa nga më të famshmit janë Amazon, lidhja midis blerësve dhe shitësve, Airbnb e cila lidh qeradhënësit dhe qiramarrësit, PayPal, lidhje midis atyre që kanë një llogari bankare, tregtarëve të ndryshëm dhe vetë bankave, YouTube e cila krijon një marrëdhënie midis prodhuesve të videove, atyre që i shikojnë ato dhe atyre që vendosin të investojnë në reklama dhe Uber e cila ndihmon këdo që të gjejë një shofer taksie.

Suksesi i bizneseve të platformave në epokën dixhitale mund të shpjegohet duke iu referuar lehtësisë me të cilën tani mund të gjenden klientë të rinj, me të cilët mund të përfshihen edhe kompanitë më të vogla, me të cilat arrihet platforma falë smartphone-ëve dhe falë besimit të dhënë nga mungesa e anonimitetit..

Libri i Transformimit Dixhital-David L. Rogers – PJESA E DYTË

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit