26.8 C
Pristina
Wednesday, July 24, 2024

Drejt një vaksine të re: asnjë si ajo!

Më të lexuarat

Shkencëtarët japonezë. në gjurmët e një zbulimi revolucionar

Bota po përballet me vitin e tretë të luftës kundër koronavirusit, por lajmi i mirë vjen nga Tokio, Japoni.

Konkretisht, shkencëtarët atje po nxitojnë të punojnë për një vaksinë revolucionare që do të garantojë efikasitet gjatë gjithë jetës, raportoi portali The Japan Times. Kujtojmë, vaksinat ekzistuese për shkak të rënies së niveleve të antitrupave kërkojnë injektimin e amplifikuesve – të ashtuquajturat dozë përforcuese dhe vaksina e re duhet të sjellë një kthesë të madhe për njerëzimin. Përveç përfitimeve shëndetësore, ato mund të çojnë në kursime të konsiderueshme financiare – globalisht.

Michinori Kohara, një profesor emeritus në Institutin Metropolitan të Tokios të Shkencave Mjekësore, filloi të mendonte në fillim të vitit 2020 për vaksinat që, si ato për linë, do të ndihmonin në çrrënjosjen e koronavirusit të rrezikshëm.

Kohara ka tre dekada që punon në temën e virusit Vaccinia, i cili përdorej në vaksinat kundër lisë, të zhvilluara në vitin 1796 nga mjeku britanik Edward Jenner. Vaksina e tij çrrënjosi me sukses një sëmundje infektive dhe rasti i fundit i njohur ishte një pacient nga Somalia në 1977.

Në prill 2020, Kohara, në bashkëpunim me Institutin Kombëtar të Sëmundjeve Infektive, filloi zhvillimin e virusit të vaksinës rekombinante, i cili përmban proteinën me thumba të virusit SARS-CoV-2, agjentin shkaktar të COVID-19. Ekipi i tij zgjodhi një lloj vaksine jo patogjene të quajtur DIs, e cila vepron si një vektor viral jashtëzakonisht efektiv dhe i sigurt.

Vaksina revolucionare e Kohara-s mund të prodhojë antitrupa të fuqishëm neutralizues brenda një jave pas imunizimit dhe të ofrojë mbrojtje afatgjatë. Dhe nëse merren dy injeksione të vaksinës në intervalin e një jave, antitrupat neutralizues rriten deri në dhjetë herë. Vaksinat gjithashtu kanë të ngjarë të jenë efektive kundër Omicron. Një avantazh tjetër është aftësia e tyre për t’u ruajtur për një kohë të gjatë në temperaturën e dhomës.

Eksperimentet në minj me virusin e vaksinës rekombinante që kodon gjenin HA shumë patogjene të gripit të shpendëve treguan nivele të larta të antitrupave që mbetën të qëndrueshme për më shumë se 20 muaj, që është pothuajse jetëgjatësia mesatare e minjve – të gjithë minjtë e vaksinuar ishin gjallë 20 muaj pas vaksinimit. ata të pavaksinuar u shuan.

“Kjo vaksinë mund të nxjerrë antitrupa dhe të krijojë imunitet të përjetshëm. Një injeksion ruan efektivitetin e tij për më shumë se 20 muaj dhe nuk ka asnjë tjetër që mund të arrijë efekte të tilla,” tha Michinori Kohara.

Hulumtimet mbi majmunët makakë kanë treguar gjithashtu se vaksina mbron primatët nga zhvillimi i pneumonisë dhe sasia e virusit të zbuluar në mushkëritë e tyre ishte nën kufirin – shtatë ditë pas infektimit me koronavirus.

Prodhuesi japonez i barnave Nobelpharma Co. planifikon të kryejë fazën e parë dhe të dytë të provave klinike të vaksinës Kohar deri në fillim të vitit 2023. Studimi do të përfshijë 150 deri në 200 vullnetarë, duke përfshirë ata që i kanë mbijetuar infeksionit dhe ata që janë vaksinuar plotësisht. Nëse efikasiteti dhe siguria konfirmohen, faza përfundimtare e provës klinike duhet të fillojë menjëherë pas kësaj, dhe komercializimi i vaksinës është planifikuar për në vitin 2024 sa më parë.

Kohara pohon gjithashtu se vaksina e tij shkakton shumë më pak efekte anësore. Kjo mbështetet nga fakti se viruset në vaksinën e lisë janë përdorur për më shumë se dy shekuj dhe ishin të sigurta. Kujtojmë, para zhdukjes së lisë në vitin 1980, vaksinat u përdorën deri në vitin 1976, dhe ajo u pranua nga pothuajse të gjithë njerëzit e lindur para këtij viti. /tesheshi.com/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit