9.1 C
Pristina
Wednesday, February 21, 2024

Disa nga ligjet brenda BE-së ku fjala e lirë ka limitet e saj

Më të lexuarat1. Mohimi i Holokaustit është i paligjshëm në disa vende evropiane, duke përfshirë Gjermaninë, Austrinë, Francën, Belgjikën, Poloninë dhe Rumaninë. Këto vende kanë ligje që ndalojnë mohimin e Holokaustit dhe/ose gjuhën e urrejtjes në lidhje me Holokaustin. Në Gjermani, për shembull, mohimi i Holokaustit ose nënvlerësimi i rëndësisë së tij është një vepër penale e dënueshme deri në pesë vjet burg. Vende të tjera kanë ligje të ngjashme në fuqi, megjithëse dënimet mund të ndryshojnë.

2. Gjuha e urrejtjes: Shumë vende evropiane kanë ligje që ndalojnë gjuhën e urrejtjes, që është fjalim që nxit dhunë ose diskriminim ndaj individëve ose grupeve bazuar në racën, përkatësinë etnike, fenë, gjininë, orientimin seksual ose karakteristika të tjera. Në disa vende, gjuha e urrejtjes është vepër penale.
3. Ligjet blasfemike ne Evrope.

Gjermani: Gjermania ka një ligj që ndalon “shpifjen e feve, shoqatave fetare dhe ideologjike dhe komuniteteve të botëkuptimit”. Ky ligj e bën vepër penale fyerjen ose shpifjen e një feje, megjithëse ligji zbatohet rrallë.

Greqia: Greqia ka një ligj që ndalon blasfeminë kundër Kishës Ortodokse Greke. Sipas këtij ligji, individët mund të dënohen me gjobë ose burgim deri në dy vjet për fyerje të kishës ose simboleve të saj.

Itali: Italia ka një ligj që ndalon blasfeminë ndaj çdo feje të njohur nga shteti. Sipas këtij ligji, individët mund të gjobiten për fyerje të besimeve apo simboleve fetare.

Polonia: Polonia ka një ligj që ndalon “fyerjen publike të një objekti fetar ose një vendi kulti”. Ky ligj e bën vepër penale fyerjen e besimeve apo simboleve fetare në publik.

Naim Berisha

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit