15.6 C
Pristina
E shtunë, 15 Maj, 2021

Çfarë zbuloi shkenca në vitin 2014?

Më të lexuarat

I humbur prej pesë shekujsh, mbetjet kockore të mbretit britanik Rikardi III, u zbuluan në Leicester. Shkencëtarët thanë se përmes analizave, u zbulua se skeleti ishte vërtet i mbretit mesjetar.

Një zbulim i ri tregoi se virusi AIDS po bëhet më pak i fortë, duke sugjeruar se AIDS-i mund të jetë në zhdukje e sipër në shkallë globale. Shkencëtarët i publikuan zbulimet e tyre në një revistë shkencore.

Më 12 nëntor, anija kozmike “Rosetta” e Agjencisë Hapësinore Europiane, vendosi me sukses robotin e saj në kometën 67P. Kjo ishte e para ulje e këtij lloji.

Pas dekadash kërkime, hulumtuesit lajmëruan se ata kishin gjetur atë që mendohet të jetë një copë e avionit të Amelia Earhart në Nikumaroro, një ishull i pabanuar në Oqeanin Paqësor rreth 2000 milje në veriperëndim të Havait. Earhart dhe avioni i saj humbën më 1937-n.

Një “autopsi virtuale” e mbretit Tutankhamun – një analizë nga afër e një imazhi real të mbretit e bërë nga më shumë se 2000 skanime të skeletit të tij të mumifikuar – zbuloi se ai kishte dhëmbë të dalë, këmbë të lakuara dhe një imazh vajzëror.

Më 3 shtator, astronomët zbuluan një hartë të re të kozmosit që rilokalizoi në “Rrugën e Qumështit”, një grup të madh galaksish të quajtura “Laniakea”, që do të thotë “qiej të mëdhenj”. Diametri i galaksive është 520 milionë jetë dritë në diametër.

Një studim i publikuar më 1 janar 2014, tregoi se roli i reve në ndryshimet klimatike është nënvlerësuar. Si rezultat, temperaturat mund të rriten me 4 gradë Celsius në vitin 2100.

Shkencëtarët lajmëruan në marsin e vitit 2014, se kanë zbuluar virusin më të madh të njohur ndonjëherë, i cili u rigjallërua nga një mostër 30000-vjeçare e ngrirë në tundër.

Hulumtimet kanë treguar se një e pesta e zonave të mbrojtura nga UNESCO, do të ndikohen nga nivelet në rritje të deteve këtë shekull, nëse temperaturat rriten me 3 gradë Celsius.

Një bio-inxhinier i Stanfordit, shpiku një mikroskop 50 centimetërsh që mund të zmadhojë rreth 2000 herë.

Shkencëtarët nga Kolegji Universitar i Londrës zbuluan se ngrënia e shtatë ose më shumë porcioneve fruta dhe perime në ditë, pakëson rrezikun e semundjes me 42 për qind, krahasuar me ata që hanë më pak se një sasi frutash dhe perimesh.

Kërkuesit lidhën çajin jeshil me funksionet konjitive, veçanërisht me kujtesën, duke sugjeruar një trajtim të mundshëm të atyre që vuajnë nga humbja e kujtesës prej moshës.

Hulumtuesit e kancerit kanë zbuluar se cigaret elektronike, mund të nxehen aq shumë, saqë edhe ato prodhojnë substanca kancerogjene si cigaret e tjera.

Zbulimi i një deti nën shtresën e tretë të Tokës – paralajmërimi i profetit Muhamed për të. 

Gazeta Daily Mail ka publikuar një zbulim interesant, atë të një deti të thellë 400-600 km nën sipërfaqen e tokës, ose më saktë, nën shtresën e tretë të saj.

Deti përmban sasi uji trefish më shumë se uji që gjendet mbi sipërfaqen e tokës. Zbulimin e kanë prezantuar shkencëtarët në mars të këtij viti (2014).

Kështu, ne kemi det mbi tokë, të cilin e shohim, pastaj nën të ka një kore të butë, nën të cilën vijon shtresa e dytë e tokës, pas të cilës vjen shtresa e tretë, e cila është e zjarrtë dhe prej së cilës shpërthejnë vullkanet dhe llavat e shtrira të zjarrit, e nën këtë shtresë ka një det, të cilin e zbuluam tash në këtë vit.

Ta meditojmë këtë formë (të planetit tokë) e pastaj të ndalemi tek hadithi profetik:

Toka, nga jashtë, duket e kaltër, e bukur, por në brendësi fsheh zjarr dhe lavë të shkrirë zjarri. Shtresa e jashtme është e mbështjellë me dete, re dhe qetësi, por nën korën e tokës, ka shtresa të zjarrta, ndërsa nën këtë shtresë të zjarrtë, ka det të madh.

Kështu, shtresat e tokës bëhen shtatë:

Korja e tokës

Litosfera

Mbështjellësi i epërm

Mbështjellësi i mesëm, ky që përfshin këtë detin e madh të zbuluar tash së fundmi

Mbështjellësi i poshtëm

Bërthama e jashtme

Bërthama e brendshme

Pra, tashmë kemi një imazh më të qartë të tokës dhe shtresat e saj janë shtatë. Në këtë të vërtetë ka aluduar Kur’ani.

Në kaptinën et-Talak, ajeti 12, Allahu i Madhëruar ka thënë:“All-llahu është Ai që krijoi shtatë palë qiej dhe prej tokës aq sa ata; në to zbatohet vendimi i Tij për ta ditur ju se All-llahu ka fuqi për çdo send dhe që me të vërtetë All-llahu ka përfshirë çdo send me dijen e vet”.

Burimi: Daily Mail, mars 2014

Atëherë, e vërteta e bindshme shkencore po thotë se nën det ka zjarr dhe llavë zjarri ndërsa nën të ka det. Ne kemi këtë renditje:

Det

Zjarr

Det

Po Muhammedi, si e ka trajtuar këtë çështje shkencore, të cilën shkencëtarët nuk arritën ta zbulojnë vetëm se në shek. XXI?

Ka thënë Pejgamberi “…ngase nën det ka zjarr,e nën zjarr ka det.

Ky hadith na lajmëron për zjarr nën det. Shkencëtarët këtë e kanë vërtetuar vite më parë ndërsa tani vërtetuan se nën këtë zjarr ka det. Kjo flet për vërtetësinë e profetësisë së Muhammedit.

 

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit