17.7 C
Pristina
Thursday, May 30, 2024

Belgjikë: azilkërkues të katandisur në zgjebarakë

Më të lexuarat

Zemra e Europës ku refugjatët flejnë në rrugë

Deri në fund të prillit në Belgjikë, 3,171 azilkërkues mbetën në rrugë pa u ofruar strehim.

Shtatë organizata të formuara nga BELRefugees, Caritas International, WAX, Humanitarian HUB, Doctors of the World, MSF (Mjekët pa Kufij) dhe Vluchtelingenwerk Vlaanderen me bazë në Bruksel, lëshuan një deklaratë të përbashkët me shkrim mbi krizën e refugjatëve në Belgjikë.

Sipas deklaratës, deri në fund të muajit të kaluar, 3,171 azilkërkues u detyruan të qëndrojnë në rrugë ose në zona të papërshtatshme për të jetuar, pa u dhënë një vend nga Agjencia Federale për Pritjen e Azilkërkuesve (Fedasil). .

Këta persona, të cilëve nuk u ofrohej asnjë shërbim mjekësor, social dhe juridik, mbështeteshin nga organizata joqeveritare me fonde të kufizuara.

Organizatat kanë pritur 6,000 njerëz që nga prilli 2022, raporton Anadolia.

Difteria, zgjebe, tuberkulozi, fruthi

Numri i azilkërkuesve të cilëve iu ofruan shërbime të shëndetit mendor nga dega belge e Mjekëve pa Kufij u rrit nga pesë në 84 përqind midis marsit 2022 dhe marsit 2023.

Çrregullimet thuhet se përfshijnë çrregullime psikologjike, stres post-traumatik dhe depresion, jetën në rrugë dhe pasigurinë për shkak të mungesës së strehimit.

Midis tyre u regjistruan sëmundje si difteria, zgjebe, tuberkulozi, lija dhe për shkak të mungesës së aksesit në kujdesin terapeutik dhe parandalues.

Meqenëse qendrat e pritjes së refugjatëve janë plot, këta persona, pavarësisht moshës dhe gjinisë, detyrohen të flenë në rrugë.

Pavarësisht mijëra çështjeve të fituara në gjykatat e Brukselit dhe urdhrave të shumta të përkohshme të lëshuara nga Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut, shteti belg nuk po merr asnjë hap për të zgjidhur krizën. /tesheshi.com/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit