2.7 C
Pristina
Saturday, December 9, 2023

BE, detyrime doganore për produktet më të lira se 150 euro

Më të lexuarat

Tregtia online që dikton ndryshimin e një rregulli

Komisioni Evropian ka propozuar një reformë të rregullave doganore në Union, e cila ndër të tjera parashikon vendosjen e detyrimeve doganore për produktet vlera e të cilave është më e ulët se 150 euro.

Reforma e propozuar shfuqizon pragun aktual në bazë të të cilit mallrat me vlerë më të vogël se 150 euro përjashtohen nga taksat doganore, i cili u shfrytëzua gjerësisht nga mashtruesit. Komisioni thekson se është praktikë shumë e zakonshme që pakot që hyjnë në BE aktualisht zhvlerësohen për të shmangur pagesën e doganës.

Sipas propozimit të ri, platformat online do të bëhen aktorët kryesorë për të siguruar që mallrat e shitura online në BE të përmbushin të gjitha detyrimet doganore. Ky është një ndryshim i rëndësishëm nga sistemi aktual doganor, i cili vendos përgjegjësinë mbi konsumatorët dhe transportuesit individualë. Platformat do të jenë përgjegjëse për të siguruar që tarifat doganore dhe TVSH-ja të paguhen në momentin e blerjes, kështu që konsumatorët nuk do të ekspozohen më ndaj tarifave të fshehura ose dokumenteve të papritura kur mbledhin paketat.

Duke qenë se platformat online janë importues zyrtarë, konsumatorët e BE-së mund të jenë të sigurt se të gjitha taksat janë paguar dhe se blerja e tyre është e sigurt dhe në përputhje me standardet mjedisore, të sigurisë dhe etike të BE-së.

Të ardhura shtesë

Ai gjithashtu thjeshton llogaritjen e tarifave doganore për produktet më të zakonshme me vlerë të ulët të blera jashtë BE-së, duke reduktuar mijëra kategoritë e mundshme doganore në vetëm katër. Kjo do të lehtësojë shumë llogaritjen e tarifave doganore për paketat e vogla, gjë që do të ndihmojë platformat dhe autoritetet doganore të përpunojnë më mirë miliardë copat e mallrave të blera në tregtinë elektronike që hyjnë në BE çdo vit.

Regjimi i ri, i përshtatur i tregtisë elektronike pritet të gjenerojë të ardhura shtesë doganore që arrijnë në miliarda euro në vit.

Komisioneri i Ekonomisë Paolo Gentiloni tha se vendosja e tarifave për mallrat nën 150 euro nuk duhet të çojë në rritje të çmimeve të konsumit.

“Nuk është ky qëllimi ynë. Tarifat për paketat e vogla do të jenë shumë të vogla. Presim që të ardhurat nga e-commerce për shtetet anëtare të arrijnë një miliard euro në vit dhe kjo vetëm sepse një numër më i madh paketash do të tatohen minimalisht”, tha Gentiloni.

Organ i ri doganor

Propozimi parashikon krijimin e një organi të ri doganor të BE-së që do të mbikëqyrë qendrën e të dhënave doganore. Me kalimin e kohës, kjo qendër do të zëvendësojë infrastrukturën ekzistuese të TI-së doganore në vendet anëtare të BE-së, e cila do t’i kursejë atyre deri në dy miliardë euro kosto operacionale në vit. Organi i ri do të ndihmojë gjithashtu në arritjen e një qasjeje të përmirësuar të BE-së për menaxhimin e rrezikut dhe kontrollet doganore.

Në bashkimin e reformuar doganor të BE-së, kompanitë që dëshirojnë të importojnë mallra në BE do të jenë në gjendje të fusin të gjitha informacionet rreth produkteve dhe zinxhirëve të furnizimit të tyre në një mjedis të vetëm online: qendra e re e të dhënave doganore e BE-së. Kjo teknologji e fundit do të mbledhë të dhëna të ofruara nga kompanitë dhe, me ndihmën e mësimit të makinerive, inteligjencës artificiale dhe ndërhyrjes njerëzore, autoritetet kompetente do të jenë në gjendje të ofrojnë një pasqyrë gjithëpërfshirëse të zinxhirëve të furnizimit dhe lëvizjes së mallrave.

Komisioni thekson se kjo është reforma më e gjerë e bashkimit doganor të BE-së që nga themelimi i tij në 1968. Turqia është gjithashtu anëtare e bashkimit doganor, që do të thotë se ajo mund të tregtojë me BE-në pa tarifa, por nuk mund të ketë politikën e saj tregtare plotësisht të pavarur.

Nga ana tjetër, Britania e Madhe anëtare e deritanishme e BE-së nuk e donte “opsionin turk” dhe vendosi të largohej nga bashkimi doganor, gjë që krijon probleme të mëdha në Irlandën e Veriut.

Nga ana tjetër, Britania e Madhe anëtare e deritanishme e BE-së nuk e donte “opsionin turk” dhe vendosi të largohej nga bashkimi doganor, gjë që krijon probleme të mëdha në Irlandën e Veriut.

“Reforma e shumëpritur e sotme është pjesë e planit tonë për të forcuar autonominë e hapur strategjike të BE-së. Do t’u mundësojë autoriteteve doganore të BE-së të mbrojnë më mirë interesat tona financiare dhe ekonomike dhe në të njëjtën kohë të garantojnë sigurinë dhe mbrojtjen e mallrave që hyjnë në BE”, tha Valdis Dombrovskis, nënkryetar ekzekutiv i Komisionit.

Propozimi i Komisionit duhet të miratohet nga Këshilli i BE-së dhe Parlamenti Evropian. /tesheshi.com/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit