15.5 C
Pristina
Friday, May 24, 2024

Ato që na dëmtojnë trurin pasi i hedhim…

Më të lexuarat

Ç’thotë një raport i fundit i Kombeve të Bashkuara mbi mbetjet elektronike

Sipas një raporti të Kombeve të Bashkuara, në vitin 2022 u prodhuan 62 milionë tonë mbeturina elektronike. Ky numër është rritur 82% nga viti 2010 dhe një rritje e mëtejshme prej 32% pritet në vitin 2030.

Në nivel global, prodhimi vjetor i mbetjeve elektronike po rritet me 2.6 milionë tonë në vit, me perspektivën për të arritur në 82 milionë tonë deri në vitin 2030. Nga 62 milionë tonë të gjeneruar në vitin 2022, 33% (20.4 milionë tonë) ishin pajisje të vogla, nga të cilat vetëm 12% u riciklua. Rreth 4.6 milionë tonë ishin pajisje të vogla IT dhe telekomunikacioni me një shkallë të dokumentuar grumbullimi dhe riciklimi prej vetëm 22%.

Në përgjithësi, prodhimi i mbetjeve elektronike në botë po rritet pesë herë më shpejt se riciklimi i tyre, zbulon Monitori i katërt Global i Mbetjeve Elektronike i OKB-së. Veçanërisht, më pak se një e katërta e 62 milionë tonëve të mbeturinave elektronike të vitit u regjistruan si të ricikluara siç duhet, duke lënë të pashfrytëzuara burime natyrore me vlerë 62 miliardë dollarë dhe duke rritur rreziqet e ndotjes për komunitetet në mbarë botën. Kjo shifër është 42.8% në Evropë, por më pak se 1% në vendet afrikane.

Mbetjet elektronike, d.m.th. çdo produkt i hedhur me kabllo ose bateri, janë një rrezik për shëndetin dhe mjedisin pasi përmbajnë aditivë toksikë ose substanca të rrezikshme si merkuri që mund të dëmtojë trurin e njeriut.

Raporti parashikon një rënie në shkallën e grumbullimit dhe riciklimit të dokumentuar nga 22.3% në 2022 në 20% deri në vitin 2030, për shkak të një hendeku në rritje në përpjekjet e riciklimit në lidhje me rritjen e madhe të gjenerimit të mbetjeve elektronike në mbarë botën. /tesheshi.com/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit