22 C
Pristina
Saturday, May 25, 2024

A Priori

Më të lexuarat

a priori Në EPISTEMOLOGJI shënon dijen ose konceptet që mund të fitohen pavarësisht nga çfarëdo përvoje. Ajo i kundërvihet dijes a posteriori, në të cilën përvoja luan rol thelbësor. Shtrirja e dijes a priori është shumë e diskutueshme. RACIONALISTËT dhe të tjerë, duke përfshirë KANTIN, argumentojnë se ne kemi mundësi të zotërojmë dije të qenësishme a priori. Megjithatë, filozofitë empiriste përgjithësisht në dijen a priori përfshijnë vetëm atë që rrjedh nga të vërtetat analitike. Shih edhe EMPIRIZMI.

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit