12.7 C
Pristina
Monday, February 26, 2024

A lejohet sporti i boksit?

Më të lexuarat

Pyetja:

A është i lejuar boksi?

***

Përgigja:

Asambleja e Jurispodencës Islame mendon me unanimitet se boksi i cili praktikohet realisht në ringjet e sportit dhe garave në vendet tona sot është i ndaluar në Legjislacionin Islam, sepse ai bazohet mbi lejimin e lëndimit mes dy konkurentëve për njëri-tjetrin duke shkaktuar lëndime të thella në trup, të cilat mund të mbërrijnë deri në verbim apo në fraktura të rënda dhe kronike në tru dhe thyerje të rënda që ndonjëherë të çojnë deri në vdekje dhe ku goditësi nuk mban asnjë përgjegjësi. E gjitha kjo shoqërohet me gëzimin e publikut dhe përkrahjen që i jep fituesit, duke shprehur kënaqësinë për lëndimet që ka pësuar kundërshtari. E gjitha kjo është një vepër e ndaluar në mënyrë absolute deri në detaje në Legjislacionin Islam me argument thënien e Allahut të Lartësuar:

“E mos e hidhni veten tuaj në shkatërrim” (Bekare: 195)

dhe thënien e Tij: “Mos e vrisni veten tuaj, vërtetë Allahu është i Mëshirshëm me ju” (Nisa: 29),

si dhe me thënien e Pejgamberit ﷺ: “Nuk lejohet të shkaktohet dëm apo ti përgjigjesh dëmit me një dëm tjetër.

Për këtë arsye jusritët e Legjislacionin Islam janë shprehur se nëse rast se dikush i jep të drejtën dikujt tjetër për t’i marrë jetën duke i thënë: “Më vrit!”, nëse tjetri e bën këtë ai do të jetë përgjegjës dhe e meriton ndëshkimin.

Mbi këtë bazë Asambleja ka vendosur se ky sport nuk lejohet të quhet sport trupor dhe nuk lejohet praktikimi i tij, sepse domethënia e sportit ka të bëjë me stërvitjen pa shkaktuar lëndime apo dëme. Gjithashtu ky zhanër i sportit duhet të fshihet nga programet e sportit në vend si dhe nga të gjitha kompeticionet sportive botërore. Gjithashtu Asambleja ka marrë vendim që të tilla sporte të mos shfaqen në programet televizive, në mënyrë që brezi i ri të mos e mësojë këtë vepër të keqe apo të përipiqet që ta imitojë atë.

Allahu e di më së miri.

Asambleja e Jurispodencës Islame
Sesioni i 10-të, vendimi i tretë
Datë: 28/02/1408H – 21/10/1987

Përktheu: Lidhja e Hoxhallarëve të Shqipërisë

Burimi

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit