12.5 C
Pristina
Friday, March 1, 2024

A e dini se ç’do të thotë “i” në emrat e pajisjeve Apple?

Më të lexuarat

Një detaj me të cilin jemi familjarizuar pa e analizuar

Ka shumë gjëra në jetë që ne priremi t’i pranojmë dhe të mos i mendojmë – ose cili është kuptimi i tyre. Shkronja “i” në iPhone është një prej tyre.

Kuptimi pas tij nuk ishte kurrë informacion i zakonshëm publik – përveç nëse ju ndodhi të ndiqni njoftimet e Steve Jobs në vitet 1990.

“Inteligjent” ose “informacion” do të ishin supozimet e para. Në fund të fundit, iPhone është një teknologji tepër e zgjuar, nga cilësimet e fshehura deri te veçoritë që shpëtojnë jetë.

Por përsëri, “i” nuk është vetëm një gjë e iPhone. Ai shtrihet në të gjithë gamën e produkteve të Apple – iMac, iPad, iPod.

Pra, lind pyetja: çfarë do të thotë “dhe”?

Në vitin 1998, kur interneti nuk ishte në majë të gishtave tanë, kompjuterët me akses në internet ishin të rrallë. Pastaj Steve Jobs, pas lëshimit të iMac-ut të parë, konfirmoi se “i” fillimisht do të thoshte Internet.

Kjo ka kuptim për iMac. Megjithëse, jo të gjitha produktet e Apple në atë kohë mund të hynin në internet – për shembull iPod-i i parë.

Megjithatë, në të njëjtën kohë, Jobs shpjegoi se ai kishte ide të tjera se çfarë mund të nënkuptojë fjala “i” në Apple. Përgjigja nuk qëndron në një fjalë, por në pesë.

Sipas Readers Digest, “i” në të gjitha produktet e Apple do të thotë: “internet, individual, instrukto, informo dhe frymëzo”.

Duke thënë këtë, Jobs nuk ishte veçanërisht i fiksuar në lidhjen e këtyre kuptimeve me klientët, por me punonjësit e Apple.

Gjatë të njëjtit prezantim, Jobs theksoi se “dhe” “nuk kishte asnjë kuptim zyrtar”. Më shpesh përdorej për t’iu referuar përemrit personal dhe “udhëzimeve” për edukimin e punonjësve të Apple.

Përkufizimet duket se janë më shumë një vështrim në kulturën dhe vlerat e kompanisë së Apple sesa një etiketë për përdoruesit e përditshëm të Apple.

Në përgjithësi, nuk ka përgjigje të saktë.

Sido që të jetë, shumica prej nesh e shohin vetëm “i” si një markë tregtare të produkteve të Apple. Në mënyrë të ngjashme që mund të nxjerrim në pah dhe identifikojmë lehtësisht logon e një fete molle të kafshuar. /tesheshi.com/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit