7.8 C
Pristina
Wednesday, September 22, 2021

Televizioni apo Libri, i bën fëmijët më të zgjuar?

Më të lexuarat

Kur ne lexonim libra dukej se ne i përkisnim një kohe paka ashumë të vejtëruar duke krahasuar me kohën e tanishme ku fëmijët lundrojnë në internet përmes kompjuterave apo iPad.

A është e vërtetë kjo? A është e vërtetë që ekranet e zgjuar i bëjnë fëmijët të zgjuar apo thjesht po përgatitet një brez i ri me sy katrorë?

Në USA shumica e fëmijëve kanë mundësi të kenë një pajisje me prekje si iPad apo tjetër sipas Daniel Anderson, një profesor emeritus i psikologjisë në Universitetin e Massachusetts, duke përdorur këto pajisje mund të jetë më i avancuar se të parit televizion pasi iPod lejon fëmijën të gjenerojë një sërë veprimesh.

10 vjeçarët në një studim të bërë në SHBA nga qendra Joan Ganz Cooney nën drejtimin e mjekut dhe drejtorit të qendrës Michael Levine, doli se kjo moshë lexon shumë keq, por më pas si rezultat i përdorimit të iPod përmes një programi mësimor leximi dhe shqiptimi ishin rregulluar në një nivel prej 27% ndërsa te moshat 3 vjeçare përfitimi ishte 17%.

Konkluzionet ishin se te fëmijët e moshës 3 vjeçare libri kishte ndikim më të madh se te ata 10 vjeçarët, pasi fëmijët ishin më të përqëndruar pasi dhe të kutpuarit në atë moshë është më pak i ulët, ndërsa te 10 vjeçarët libri përmesiPod dha ndikim më të madh pasi janë më të ndërgjegjshëm me vepprimet dhe i kalit në përqëndrimin e vëmendjes.

Pra në kuptimin e mirëfilltë të fjalës LIBRI është ai që nxit logjikën e të meduarit dhe analizuarit të gjërave, në krahasim me televizorin.

Madje një metodë që kishte dhënë rezultat ishte dhe liximi i librit nga fëmijët në një ambjent me të rritur ku dhe ata lexonin./AT/kohaislame

Artikulli paraprakMartesa pastërti dhe dashuri
Artikulli tjetërHadixhe Bint Huvejlid
- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit