11.8 C
Pristina
Saturday, December 2, 2023

Të dhënat e një viti për një lloj urrejtje të mbrapshtë njerëzore

Më të lexuarat

Raporti i Islamofobisë në Evropë 2022: Fenomeni i institucionalizuar, në rritje

Raporti Evropian i Islamofobisë (EIR) ka publikuar numrin e tij për vitin 2022, i redaktuar nga Farid Hafez dhe Enes Bayraklı me kontributin e 26 ekspertëve nga vende të ndryshme evropiane. Raporti mbulon gjendjen aktuale dhe zhvillimin e islamofobisë në të gjithë Evropën gjatë vitin të kaluar. Ai përfshin 23 raporte kombëtare që ofrojnë njohuri dhe të dhëna thelbësore për incidentet anti-muslimane në Evropë.

Që nga publikimi i tij i parë në 2015, Raporti Evropian i Islamofobisë është bërë një burim jetik informacioni mbi racizmin anti-musliman në politikë, media, punësim, arsim dhe drejtësi. Raporti ekspozon gjithashtu rrjetet evropiane të Islamofobisë dhe thekson iniciativat për të luftuar racizmin anti-musliman. Ai heton dinamikat themelore që kontribuojnë në rritjen e racizmit anti-musliman në Evropë, nga mbulimi mediatik, te ligjet dhe politikat që kufizojnë të drejtat themelore të qytetarëve muslimanë evropianë.

Raporti thekson ndikimin e racizmit anti-musliman në të drejtat e njeriut si lirinë e organizimit, lirinë e fjalës dhe të fesë, si dhe shtetin ligjor në Evropë. Ai mbulon efektet e konflikteve të vazhdueshme në Ukrainë, mbulimin mediatik të Kupës së Botës FIFA 2022 në Katar dhe mënyrën se si legjislacioni dhe masat anti-muslimane në vende si Austria dhe Franca janë zhvilluar dhe sfiduar nga shoqëria civile.

Raporti u ofron politikëbërësve, institucioneve dhe OJQ-ve evropiane rekomandime se si ta trajtojnë në mënyrë efektive dhe sistematike racizmin anti-musliman në Evropë. /tesheshi.com/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit