25.8 C
Pristina
Sunday, June 26, 2022

Si e klasifikonte historiani britanik Jakob Landaut Lidhjen e Prizrenit?!

Më të lexuarat

Edhe historiani britanik, Jakob Landaut, Lidhjen e Prizrenit e klasifikon si një organizatë të nxitur dhe të sponsorizuar nga vetë sulltan Abdulhamiti II për të mobilizuar muslimanët e Ballkanit që të mbrohen nga pushtimi i fuqive të krishtera. Mes të tjerash ai thotë: “Një organizatë (pan-islamike) edhe më jetëgjatë ishte Lidhja Shqiptare e Prizrenit, në disa raste e njohur si Lidhja Shqiptare. Ajo u ndërtua pas takimit të fisnikëve vendas më 10 qershor 1878, fillimisht për të kërkuar autonomi për Shqipërinë. Megjithatë qëllimi parësor i themeluesve të saj ishte të ndalonte copëtimin e Shqipërisë në Kongresin e Berlinit, kështu që dy dokumentet bazë themelues të Lidhjes dëshmonin besnikërinë ndaj Perandorisë dhe sulltanit duke iu referuar edhe sheriatit…”

Shiko: Jacob Landau (1990), Politics of Pan-Islam, Oxford University Press, fq 48-49

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit