14.9 C
Pristina
Thursday, September 29, 2022

Poema e perandorit kinez per profetin Muhamed a,s

Më të lexuarat

Hong-Wu (i njohur dhe me emrin e tij Zhu Yuanzhang) ishte perandori i Kinës midis viteve 1368 – 1398 er. Duke qene perandori i parë i dinastisë Ming, ai dergoi një ushtri që pushtoi vendin dhe mposhti prijesin mongol te dinastisë Yuan.
Pavarësisht se ai ishte jomysliman, Hong-Wu urdhëroi ndërtimin e disa xhamive në qytetet Nanjing, Yunnan, Guangdong dhe Fujian, si dhe zbukurimet e xhamiave me mbishkrimet e emrit të Profetit Muhamed(alejhi selam). Ai u be përgjegjësi kryesor për rindërtimin e xhamisë së JINJUE në qytetin Nanjing dhe numrit të madh te Hui (myslimaneve kineze) u zhvendosen në kete qytet gjatë sundimit të tij.
Hong-Wu perfshiu edhe 10 gjeneralë muslimanë në ushtrinë e tij, duke përfshirë Chang Yuchun, Lan Yu, Ding Dexing, Mu Ying, Feng Sheng dhe Hu Dahai. Përveç kësaj, bashkëshorti Hong-Wu, Perandoresha Ma, ishte gjithashtu një pasardhëse nga një familje myslimane, ndërsa ai fillimisht ishte një anëtar i një grupi rebel musliman udhëhequr nga Guo Zhixin.
Perandori Hong-Wu shkroi një lavderim prej 100 fjalësh duke vlerësuar Islamin, Allahun dhe Profetin Muhamed(Alejhi selam) duke i vendosur në xhamitë që ai urdhëroi të ndërtoheshin.
Lavderimi eshte perkthyer nga Musa Cerantanio, një dijetar i me baze Melbournez, në formën e një poeme, ku secil varg përmbajnë 4 fjale (karaktere kineze) dhe 4 rrokje. Perkthyesi thotë: “Në përkthimin mëposhtëm, unë jam munduar për të mbajtur vargun 4 fjalësh por nuk mund a ta sjell kuptimin ne gjuhen letrare angleze kuptimplote dhe ne nje anglishteje me rime.

Njëqind Fjale Lavderim:

Pas krijimit te Universit,
Zoti, ate e kishte dekretuar
njeri te madh, besimpredikues
Nga Perëndimi(Kines) ai ka lindur,
Iu shpall libri i Shenjtë,
libri i tridhjetë pjesëve(xhuzeve),
për të udhezuar te gjithe krijesat
Mjeshteri, e të gjithë udhëheqësve,
udhëheqësi i shenjtorëve,
Me mbështetjen nga Zoti lartesuar,
për të mbrojtur vendin e tij,
me pesë namaze ditore
Në heshtje, shpresonte për paqen,
zemra e tij ndaj Allahut,
Kerkonte fuqizimin e të varfërve,
ti shpëtonte nga fatkeqësia,
Duke parë mes errësirës,
Tërhiqte vetet dhe shpirtat,
larg, nga të gjitha gabimet,
Mëshirë për botët,
Pershkroi rrugën e lashtë madhështore,
duke mposhtur çdo të keqe,
Feja e tij e pastër dhe e Vërteta;
Muhammedi,
Fisniku i vetem dhe i madh.

http://www.worldbulletin.net/art-cul…ophet-muhammad

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit