5.9 C
Pristina
Monday, March 4, 2024

Përse nuk thuhen gjërat ashtu siç ishin?

Më të lexuarat

Kështu shkruhet e thuhet në enciklopedi;

Letra është prodhuar për herë të parë në Fabriano, Itali, që në vitin 1279 për shkak të afërsisë së Fabrianos me Ankonën, një port që gëzonte tregti të gjerë me botën arabe. Hunter, Papermaking: The History and Technique of an Ancient Craft, 2nd ed (1947) 474.
———
Ndërsa ky fakt nuk përmendet fare;

Fabrika e parë për prodhimin e letrës ishte ajo e ndërtuar në Bagdad, në vitin 794 të erës sonë, në kohën e halifit Harun Er-Rrashijd. Ky hap ishte një vazhdimësi e përpjekjeve dhe angazhimit të prijësve muslimanë në përhapjen e dijes. Më pas fabrika të tilla u përhapën në të gjitha anët e shtetit islam deri në Anadalus.
Europa njohu fabrikën e parë të prodhimit të letrës vetëm në vitin 1340 në Itali. Në vitin 1389 ishte Nürnbergu i pari qytet gjerman që kishte një fabrikë të tillë.

(Shkëputur nga libri ” Dielli i Allahut shkëlqen mbi perëndimin” Sigrid Hunke)

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit