5.9 C
Pristina
Monday, March 4, 2024

“Furtuna” që paralajmëron Borrell

Më të lexuarat

Cili është “helmi” në prag të zgjedhjeve në BE, sipas kryediplomatit euripian?

Shumë vende të botës po mbajnë zgjedhje këtë vit, duke përfshirë zgjedhjet për mbledhjen e re të Parlamentit Evropian në qershor. Përfaqësuesit e Bashkimit Evropian dhe shërbimet që merren me zbulimin dhe shtypjen e dezinformatave janë tashmë të alarmuar nga situata.

Shërbimi diplomatik i BE-së, i njohur si Shërbimi i Veprimit të Jashtëm të Bashkimit Evropian (EEAS), ka formuar tashmë një task forcë speciale me qëllim të luftimit të dezinformimit. Së fundmi ata publikuan një raport duke përmendur 750 raste të dezinformimit të synuar nga aktorë të huaj. Shumica e këtij (dez)informacioni vjen nga Rusia, e cila, sipas autorëve të hulumtimit, po përpiqet të justifikojë agresionin e saj kundër Ukrainës.

Shumica e dezinformatave drejtohen kundër Ukrainës, e ndjekur nga Shtetet e Bashkuara, Gjermania dhe Polonia. Më shumë se 150 institucione, përfshirë BE-në, NATO-n dhe kompanitë mediatike si Deutsche Welle, Reuters apo Euronews, u prekën nga ky dezinformim.

Në raportin e dytë vjetor mbi dezinformimin, EEAS flet për “përpjekje të vazhdueshme të qëllimshme, strategjike dhe të koordinuara për të manipuluar faktet, për të mbjellë konfuzion, për të ndarë dhe për të përhapur frikë”.

Josep Borrell, kryediplomat i BE-së, e quajti këtë problem një nga kërcënimet më të mëdha të sigurisë sot. Ai thekson se është një helm që sulmon mënyrën e të menduarit, sesa një kërcënim fizik. Dezinformimi mund të ketë pasoja të rënda, siç tregoi shembulli i Francës, ku informacioni i rremë për aktivizimin e një organizate terroriste çoi në pasoja të rënda.

EEAS nisi projektin EUvsDisinfo në 2015, duke gjurmuar operacionet e informacionit në internet me shumë shtresa me origjinë nga Rusia dhe duke synuar shumë vende në mbarë botën. Dezinformimi shpesh paraqitet si punë e kompanive mediatike apo institucioneve shtetërore perëndimore.

Në prag të zgjedhjeve evropiane, EEAS dhe organizata të tjera paralajmërojnë për dezinformata të mundshme që mund të ndikojnë në klimën politike. Dezinformimi shpeshherë synon të delegjitimojë zgjedhjet duke përhapur pretendime të pavërtetuara për manipulime zgjedhore, ndikim të huaj dhe praktika të padrejta, shkruan DW.

Borrell thekson se dezinformata përhapet shpejt dhe zbulimi i tij dhe veprimi proaktiv luajnë një rol kyç në mbrojtjen e publikut. Rritja e arsimimit mediatik të qytetarëve është gjithashtu e rëndësishme në luftën kundër dezinformimit.

Pavarësisht fokusit në Rusi, raporti i EEAS paralajmëron se rreziqet e mundshme nuk duhet të mbivlerësohen. Ka shqetësime se forcat ekstremiste mund të ndikojnë në një ndryshim të konsensusit rreth çështjeve të caktuara në BE, gjë që mund të çojë në një ndryshim në qëndrimin e BE-së për ato çështje. /tesheshi.com/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit