9.1 C
Pristina
Wednesday, February 21, 2024

Njëzet intervista që tregojnë se Trump është një “rrezik i pashoq”

Më të lexuarat

Gazetari Bob Woodward, me libër të ri për ish-presidentin amerikan

“Egocentrizmi i tij dhe drejtësia e tij e pengojnë atë të bëjë punën e tij… Është një rrezik i pashembullt… Ai mbështetet në instinktet e tij si bazë për vendime të rëndësishme”.

Këto janë disa nga vëzhgimet e rëndësishme që bën gazetari i famshëm amerikan Bob Woodward në librin e tij të ri për ish-presidentin amerikan Donald Trump.

Woodward botoi një artikull në Washington Post duke shpjeguar rëndësinë e librit të tij të ri audio. Ai thotë se në më shumë se 50 vitet e tij si gazetar, nuk ka botuar asnjëherë intervista të papërpunuara apo transkripta të plota të punës së tij. Megjithatë, pasi ridëgjoi 20 intervista që ai kreu me Donald Trump gjatë presidencës së tij, vendosi të ndërmarrë hapin e pazakontë të publikimit të këtyre regjistrimeve.

E pamundur ta ndash atë nga zëri

Ai shpjegoi se këto intervista, të marra në tërësi, ofrojnë një portret të pazbardhur të Trump gjatë një prej viteve më të rëndësishme në historinë amerikane: në mes të gjyqit të tij të parë, pandemisë së koronavirusit dhe demonstratave masive për drejtësinë racore.

Libri do të botohet sot, e martë, 25 tetor, nga kompania botuese amerikane Simon & Schuster.

Woodward i përshkruan “kasetat e Trump” si thelbësore për të kuptuar Trump ndërsa ai përgatitet të kandidojë përsëri për president. Ai shton se ka folur personalisht me të në Zyrën Ovale dhe në Mar-a-Lago në Florida, si dhe me telefon në momente të ndryshme të ditës, duke komentuar se “Trump nuk mund të shihet veçmas zërit të tij”.

Vetëmbrojtje e vazhdueshme

Për shembull, në verën e vitit 2020, kur pandemia mori jetën e 140,000 njerëzve në Shtetet e Bashkuara, Woodward thotë se Trump vazhdimisht kërkonte justifikime për veprimet e tij dhe nuk e pranoi kurrë fajin. Trump i tha atij: “Virusi ka ardhur. Ky nuk është faji im. Është faji i Kinës”.

Ai shtoi se e pyeti Trumpin nëse ka pasur një moment në dy muajt e fundit, në kulmin e pandemisë së koronavirusit, në të cilin ai tha me vete: “Ah, ky është një test historik i lidershipit”? Trump u përgjigj: “Jo”.

Gazetari komentoi: “Në faqen e printuar fjala “jo” lexohet si një deklaratë e thjeshtë. Por nëse e dëgjoni atë “jo” si tingull, do të ndjeni se “jo” është e sigurt, shpërfillëse, plot vetëbesim. Nuk lë asnjë dyshim për përfundimin e gjykimit të tij. Kjo “jo” e distancon atë nga marrja e përgjegjësisë”. Tingulli ka forcë të jashtëzakonshme emocionale, menjëhershmëri dhe autenticitet, tha ai.

“Unë nuk jam Bush”

Kur bëhet fjalë për sigurinë e tij në vetvete dhe drejtësinë e tij dërrmuese, Woodward tha se Trump i tha atij në një intervistë: “Me siguri do të më mashtroni, sepse, e dini, kështu shkon. Ja, George W. Bush u ul me ju për orë të tëra dhe ju e mashtruat atë. Por ndryshimi është se unë nuk jam Bush.”

Woodward thotë se ai e pyeti Trumpin për vendimin e tij për të kandiduar për president, trajtimin e tij me koronavirusin dhe presidencën. Në total, atij iu bënë më shumë se 600 pyetje.

Në ato intervista, ju dëgjoni Trump duke shijuar autoritetin e presidentit dhe duke u mbështetur në instinktet e tij personale si bazë për vendime të rëndësishme. Është fokusi tek vetja që e pengon në kryerjen e detyrave.

Ai nuk e kupton rëndësinë e institucioneve

Veprimi i tij i njëanshëm dhe qasja impulsive, e cila shqetësoi thellësisht dhe madje traumatizoi ekipin e tij të sigurisë kombëtare amerikane, u bë një markë tregtare e marrëdhënieve të jashtme të Trump.

Trump nuk e kuptoi vlerën e angazhimit të CIA-s ose Departamentit të Shtetit në hartimin e një strategjie koherente për një nismë të re me Korenë e Veriut, për shembull.

Zëri i tij është një instrument tronditjeje. Ai i përsërit fjalitë e tij disa herë, sikur do të ketë të drejtë nëse thotë diçka shpesh dhe me zë të lartë.

Megjithëse Trump tregon zemërimin dhe pakënaqësinë e tij, toni i tij mund të ndryshojë shumë shpejt në interesant dhe argëtues.

Dështimi më i madh

Në artikullin e tij, Woodward shpjegon se si intervistat tregojnë se dështimi më i madh i Trump ishte trajtimi i tij me koronavirusin, i cili ka vrarë më shumë se një milion amerikanë deri në këtë muaj (tetor 2022).

Në një intervistë 34-minutëshe, të datës 5 Prill 2020, Woodward i prezantoi Trumpit një listë me rreth një duzinë masash ekzekutive që ekspertët e lartë mjekësorë dhe shkencorë i thanë atij se duheshin për të mobilizuar vendin kundër koronavirusit. Por ekspertët nuk mund t’ia transmetonin këtë informacion Trumpit, sepse ai nuk do t’i dëgjonte apo i kushtonte vëmendje.

Vështirësi përqendrimi

Woodward thotë se edhe pas katër vitesh në detyrë, Trump është ende një forcë e frikshme dhe një prani e pashlyeshme, me makinën më të fuqishme politike në Amerikë. Ai ka grupin më të madh të ndjekësve, besnikëve dhe mbledhësve të fondeve, duke kaluar edhe presidentin Joe Biden.

Ai shton se në vitin 2020 e përfundoi librin e tij të mëparshëm “Rage” për Trump me fjalinë e mëposhtme: “Kur performanca e tij si president merret në tërësi, unë mund të arrij vetëm në një përfundim: Trump është njeriu i gabuar për këtë punë”.

Rrezik i pashembullt

Woodward vazhdon se Trump është një rrezik i pashembullt. Kur e dëgjon të flasë për një sërë çështjesh nga politika e jashtme te koronavirusi te padrejtësia racore, është e qartë se ai nuk dinte çfarë të bënte. Ai ishte kryesisht i shkëputur nga nevojat e publikut dhe nga ajo që pritej nga lidershipi, dhe i gjithë fokusi i tij ishte te presidenca. /tesheshi.com/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit