11.1 C
Pristina
Friday, May 24, 2024

Njerëzit, më shumë viruse te kafshët sesa anasjelltas

Më të lexuarat

Rezultatet e një studimi për infektimin e ndërsjelltë

Disa nga sëmundjet më vdekjeprurëse që kërcënojnë njerëzimin shkaktohen nga patogjenët që kanë kaluar nga kafshët te njerëzit. Virusi që shkakton SIDA-n, për shembull, u transferua nga shimpanzetë. Shumë ekspertë besojnë se virusi që shkaktoi COVID-19 u ka kaluar njerëzve edhe nga lakuriqët e natës, shkruan Reuters.

Megjithatë, hulumtimet e reja tregojnë se ky shkëmbim nuk shkon vetëm në një drejtim. Një analizë e sekuencave të gjenomit viral të disponueshëm publikisht dha një rezultat befasues: njerëzit transmetojnë më shumë viruse – pothuajse dy herë më shumë – te kafshët sesa te njerëzit.

Shkencëtarët kanë studiuar pothuajse 12 milionë gjenome virale dhe kanë zbuluar pothuajse 3000 raste të viruseve që kanë kaluar nga një specie në tjetrën.

Nga këto, në 79 për qind të rasteve virusi kaloi nga një specie shtazore në një specie tjetër shtazore.

Pjesa e mbetur prej 21 përqind lidhet me njerëzit.

Nga këto, 64 për qind u transmetuan nga njerëzit te kafshët, të quajtura antroponoza, dhe 36 për qind u transmetuan nga kafshët te njerëzit, të quajtura zoonoza.

Ndër kafshët e prekura nga antroponoza ishin ato shtëpiake si macet dhe qentë, derrat, kuajt dhe bagëtitë, zogjtë si pulat dhe rosat, e më tej shimpanzetë dhe gorillat dhe kafshë të tjera të egra si rakunët.

Kafshët e egra në veçanti kanë më shumë gjasa të përjetojnë transmetimin e patogjenit nga njerëzit sesa anasjelltas.

“Kjo vërtet thekson ndikimin tonë të madh në mjedis dhe te kafshët përreth nesh,” tha Cedric Tan, një student i doktoraturës në biologjinë llogaritëse në Institutin e Gjenetikës në University College London, autori kryesor i studimit, rezultatet e të cilit u publikuan këtë javë në revista Nature Ecology & Evolution.

H5N1 kërcënimi më i madh

“Viruset mund të kërcejnë nga një specie në tjetrën në të njëjtën mënyrë si njerëzit, duke përfshirë kontaktin e drejtpërdrejtë me lëngjet e infektuara ose një pickim, ndër të tjera,” tha Tan.

“Sidoqoftë, përpara se virusi të hidhet te një pritës i ri, ai duhet të zotërojë tashmë mjetet biologjike ose të marrë përshtatje specifike të pritësit për të hyrë në qelizat e specieve të reja dhe për të përdorur burimet e tij”, shtoi ai.

Shumica dërrmuese e patogjenëve që qarkullojnë te njerëzit janë marrë nga kafshët në një moment,” tha biologu llogaritës dhe bashkëautori i studimit Francois Balloux, drejtor i Institutit të Gjenetikës në UCL.

“Kërcënimi më i madh sot është ndoshta gripi i shpendëve H5N1, i cili po qarkullon mes shpendëve të egër. Arsyeja kryesore pse kërcimet midis specieve mund të jenë kaq të rrezikshme është se popullata pritëse nuk ka imunitet ndaj sëmundjeve të reja”, shtoi ai.

Murtaja në shekullin e 14-të, e cila vrau miliona njerëz në Evropë, Azi, Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut, u shkaktua nga një bakter që qarkullon zakonisht midis brejtësve të egër.

Dhe kërcënimet e sotme si virusi Ebola erdhën po aq mirë nga kafshët.

“Më së shpeshti mendohet se virusi SARS-CoV-2, shkaktari i pandemisë COVID-19, ndoshta e ka origjinën nga lakuriqët e natës dhe ka kaluar te njerëzit,” tha Tan.

Megjithatë, gjatë pandemisë, virusi u konfirmua edhe në marinat e kultivuara kanadeze që ishin infektuar nga njerëzit.

“Në shumicën e rasteve, infeksione të tilla nuk çojnë askund, sepse virusi është përshtatur dobët dhe nuk ka transmetim të mëtejshëm te një pritës i ri”, tha Balloux, duke theksuar se epidemitë e mëdha janë një dukuri e rrallë në aspektin evolucionar. /tesheshi.com/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit