0.3 C
Pristina
Friday, January 27, 2023

Një vendimmarrje në Bruksel: ja ç’e solli krizën mes Kosovës dhe Serbisë

Më të lexuarat

Vetëm Shqipëria e stabilizuar për momentin, thotë Dragisha Mijaçiç

“Në Ballkanin Perëndimor, njerëzit jetojnë prej kohësh në harresë, ku të gjithë presin një të ardhme më të mirë që shpresojnë se do të vijë vetvetiu, ndërsa në realitet të gjithë po mbyten në baltën e destabilitetit për shkak të problemeve të pazgjidhura e kaluara”, thotë Dragisha Mijaçiç, drejtor i Institutit për Zhvillim Ekonomik Territorial (INTER) dhe koordinator i Grupit të Punës të Konventës Kombëtare për Bashkimin Evropian për Kapitullin 35.

Ai beson se elitat politike në vendet e Ballkanit Perëndimor u tregojnë me këmbëngulje qytetarëve të tyre se nuk janë të përqendruar te e ardhmja, por vazhdojnë të theksojnë ndarjet e njohura mes popujve, duke sunduar në këtë valë në 30 vitet e fundit ose më shumë.

“Edhe Mali i Zi është destabilizuar, megjithëse është konsideruar gjithmonë si vendi më i qëndrueshëm në Ballkanin Perëndimor. Bosnja tradicionalisht ka pasur probleme politike që nuk mund t’i zgjidhë dhe Serbia dhe Kosova janë sërish në prag të luftës. Maqedonia e Veriut nuk mund të fillojë negociatat për anëtarësim në Bashkimin Evropian, këtë herë për shkak të problemeve me Bullgarinë. Vetëm Shqipëria duket e qëndrueshme për momentin, megjithëse ka shumë probleme të brendshme politike”, thotë ai.

Ai shton se Serbia dhe Kosova nuk kanë mundur të gjejnë një mënyrë për t’i zgjidhur problemet e njëra-tjetrës për dekada të tëra dhe se në javët e fundit kemi qenë dëshmitarë se si situata po përkeqësohet edhe më tej deri në konflikt. Sipas tij, tensionet ndodhin për shkak të pikëpamjeve të ndryshme për problemin e statusit ndërkombëtar të Kosovës, por edhe për statusin e serbëve që jetojnë në Kosovë.

“Për Serbinë, Kosova është pjesë e territorit të saj, ndërsa për shqiptarët e Kosovës, Kosova është shtet i pavarur. Dhe bashkësia ndërkombëtare është e ndarë për statusin e Kosovës – shumica e perëndimit politik e konsideron atë një shtet të pavarur, por shumica e vendeve të botës nuk e njohin atë. Serbët nga Kosova nuk e votuan pavarësinë, ndaj as që e njohin atë”, thotë Mijaçiç.

Ai rikujton se pjesa më e rëndësishme e marrëveshjes së Brukselit ka të bëjë me formimin e komunitetit të komunave me shumicë serbe, por që qeveria e Kosovës nuk pranon ta zbatojë me argument kushtetues: Është antikushtetues!.

“Duke pasur parasysh këto probleme, në fillim të nëntorit serbët nga veriu i Kosovës vendosën të largohen nga të gjitha institucionet dhe në këtë mënyrë të bëjnë presion mbi qeverinë e Kosovës dhe bashkësinë ndërkombëtare që përfundimisht të fillojë me zgjidhjen e këtij problemi. Mirëpo, në vend të krijimit të një komuniteti, situata është radikalizuar më tej në atë mënyrë që javët e fundit jemi dëshmitarë të barrikadave të reja, heqja e të cilave lehtë mund të çojë në një konflikt mes serbëve vendas dhe Policisë së Kosovës”, thotë ai.

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit