6.4 C
Pristina
Thursday, April 18, 2024

Një pikturë e Profetit Muhamed: ndodhia e pakëndshme në një universitet amerikan

Më të lexuarat

Profesoresha që humbi punën nga shkelja e një etike besimi

Vendimi i profesoreshës ndihmëse të Universitetit Hamline, Erica Lopez Prater, për t’u treguar studentëve gjatë klasës një pikturë që përfshinte figurën e Muhamedit, i kushtoi asaj pozicionin e saj si profesoreshë ndihmëse.

Sipas New York Times, reagimi i studentëve muslimanë në universitetin e vogël privat në Minesota, SHBA, ka bërë që ngjarja të cilësohet si “islamofobike”, dhe të ndërpritet bashkëpunimi me profesoren.

Siç thekson gazeta amerikane, Prater ishte i vetëdijshëm se një pjesë e madhe e muslimanëve nuk pranojnë asnjë përshkrim të profetit të Islamit. Për këtë arsye mori të gjitha masat e nevojshme për të mos ofenduar besimet fetare të studentëve që kishin zgjedhur të ndiqnin kursin e Historisë së Artit semestrin e kaluar.

Në kurrikulë, profesoresha ndihmëse paralajmëroi se imazhet e figurave të shenjta, duke përfshirë Profetin Muhamed dhe Budën, do të përdoreshin gjatë leksioneve. Në fakt, ajo i kërkoi çdo studenti që kishte rezervën më të vogël për materialin që do të shfaqej në klasë të kontaktonte për ta diskutuar atë, por askush nuk iu përgjigj kësaj kërkese.

Edhe ditën që u tregoi studentëve të saj pikturën e Muhamedit të shekullit të 14-të, ajo ishte kujdesur që t’i njoftonte disa minuta përpara, duke i dhënë mundësinë të largohej kujtdo që nuk donte të ishte i pranishëm. Askush nuk e shfrytëzoi këtë mundësi dhe të gjithë nxënësit mbetën në klasën e Praterit.

Pasi profesoresha tregoi imazhin e pikturës, një studente e re e pranishme u ankua në administratë. Nxënës të tjerë myslimanë, të cilët nuk po merrnin këtë orë mësimi, nxituan në mbështetje të saj, duke thënë se ky veprim ishte një sulm ndaj fesë së tyre. Ata kërkuan që administrata e universitetit të merrte masa dhe së shpejti iu njoftua Prater se Hamline nuk do të kishte nevojë për shërbimet e saj semestrin e ardhshëm. Në e-mailet drejtuar studentëve dhe fakultetit, zyrtarët e quajtën incidentin “islamofobik”, dhe vetë presidenti i Hamline bashkë-nënshkruan një letër duke thënë se respekti për studentët muslimanë duhet të tejkalojë lirinë akademike.

Disa ditë më vonë, në një ngjarje lokale, një folës i ftuar musliman tha se shfaqja e fotografive të profetit në klasë ishte e ngjashme me një profesor që pretendonte se … Hitleri ishte një njeri i mirë.

Mbrojtësit e lirisë së shprehjes nisën fushatën e tyre. Një historian i artit islamik shkroi një op-ed të gjatë në mbështetje të Prater dhe filloi të mblidhte nënshkrime, duke kërkuar që bordi i besuar i Universitetit të hetonte më tej çështjen. 2800 persona nënshkruan këtë peticion. Pasuan kritika të forta nga shumë grupe të të drejtave të njeriut, me OJQ-në PEN America që e quajti incidentin “një nga shkeljet më të rënda të lirisë akademike në vitet e fundit”.

Edhe pse disa zyrtarë të Universitetit nuk pranuan të flasin për gazetën, presidenti i fakultetit lëshoi ​​një deklaratë në mbështetje të vendimit, duke theksuar se është e domosdoshme që të gjithë studentët të ndjehen të sigurt në klasë.

Për sa i përket studentes që ka bërë denoncimin, në një intervistë që dha dhjetorin e kaluar për një gazetë universitare, ajo tha se ishte “e habitur” dhe e tronditur kur pa imazhin.

“Po mendoja, nuk mund të jetë e vërtetë,” tha zonjusha Wedatala, e cila është me origjinë nga Sudani. “Si një grua muslimane dhe e zezë, nuk mendoj se do të ndihem ndonjëherë e mirëpritur në një komunitet që nuk më tregon të njëjtin respekt që tregoj unë ndaj tyre.” /tesheshi.com/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit