21.7 C
Pristina
Friday, July 1, 2022

Një intervistë shumë interesante e gazetarit belg Michel Collon me priftin Sirian

Më të lexuarat

M.C.: -Këtu në Evrop na mësojnë se muslimant jan të rrezikshëm dhe se krishterët duhet të frikohen prej tyre, kurse ju dje e that të kundërtën?

Prifti : -Saktësistsht dje i citova tre historian jahudi e Izrailit që ti them perendimorëve se ja kush duhet të ishin armiqtë tan. Kush ishte Islami për ata gjat shekujve dhe për krishterët?
Të kishte qen Islami aqë gjakësor sa e paraqesin, asnjë krishter e as jahudi nuk do t’i kishte mbijetuar pushtimit musliman. Muslimanët që nga pushtimet e para e kan hapur pashkpunimin me shtetet e pushtuara dhe e kan arritur atë që asnjë perandori para tyre se kishte arritur dhe e mbajnë deri tani bashkpunim me njerëzitë.
Un jam prift i Damaskut, jam lindur në vititn 1933, kam jetuar në një rreth me krishter e muslimanë, jam rritur në këtë rreth e ju siguroj se jeta ime si prift ngërthen një kënaqësi të madhe me takimin me muslimanët, me shoqërimin e tyre, me mbështetjen e tyre, ju siguroj se këto nuk jan vetëm fjal, i kam shënuar të gjitha këto në një libër në arabishtë dhe do i përkthej edhe në frengjitsht e anglisht që njerëzit ta kuptojnë se çka është në thelb Islami.
Islami është një fe që muslimanët e praktikojnë me shumë rrespekt, kur kan para tyre një njeri që i rrespekton, ata ja tejkalojnë me rrespekt, me dashuri dhe shërbim.

M.C. : -Këtu në Evropë kemi shumë krishter dhe musliman, në përgjithësi shkon mirë por po shohim një rritje të madhe të islamofobisë dhe një ngjenjë që duhet të frikohemi prej tyre se jan terorista, kurse ju po na thoni se në thelb Evropa duhet të merr shembull nga shtetet si Sirija ?

Prifti :-Dje thash se Islami i perendimit nuk ka asgjë të bëjmë me Islamin. Ju perendimorët keni pas gjeninë të krijoni një shoqëri muslimane mbrenda shoqërive tuaja perëndimore, një shoqëri të mbyllur mbrenda saj pa ua dhënë mundësinë të integrohen, të jetojnë me ju, si pjesë e juaja, e me kalimin e kohës kjo shoqëri e mbyllur mbrenda vetes, e rënduar nga kompleksi i inferioritetit mbetet si një bume e kurdisur. Atë që perendimi sot na e quan “terrorizëm islamist“ është fabrikim strikt perendimor që islami nuk e ka njohur, e ështe fabrikim që do i kthehet e që veç me ju ka kthy.

M.C. :-Ju po thoni se ky nuk është xhihad ?

Prifti :-A jo, jo. Është xhihad i fabrikuar në perendim, që ta përçajn lindjen e mesme dhe që të vriten mes tyre, këtë xhihad islami kurr se ka njohur, edhe në vitet më të errta të tyre si në kohën e tuqëve kur lindja e mesme ka pasur tronditje të tmerrshme, relacionet njerzore muslimanve, krishterve dhe jahudive kan mbet të njajta.

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit