25.1 C
Pristina
Saturday, June 15, 2024

Ndryshimet pas futjes së tapave të fiksuara fort në shishe

Më të lexuarat

Direktiva e re mjedisore me “lamtumirë” të disa praktikave të deritanishme anti-plastikë

Rregullat e reja të Bashkimit Evropian kanë tronditur zakonet e përditshme të konsumatorëve në të gjithë kontinentin – pothuajse një vit pasi u prezantuan, shishet plastike me kapak të shkëputshëm janë bërë një gjë e rrallë në raftet e dyqaneve. Të gjithë kapakët tani janë ngjitur fort në shishe, gjë që ka shkaktuar zhgënjim dhe parehati për shumë njerëz kur ato hapen.

Edhe pse reagimi i parë i shumë njerëzve ishte indinjatë dhe pakënaqësi, ka një histori pozitive mjedisore pas këtyre ndryshimeve. Bashkimi Evropian shpalli Direktivën në vitin 2018, e cila përshkruan se si të silleni me produktet plastike dhe kartoni njëpërdorimshe.

Sipas rregullave të reja, pijet mund të shiten në shishe plastike vetëm nëse kapaku është i lidhur me të. Kjo masë synon të reduktojë sasinë e mbetjeve dhe vlerësohet se mund të rezultojë në një ulje prej 10 për qind të mbetjeve.

Deri në korrik të këtij viti, të gjitha shtetet anëtare të Bashkimit Evropian duhet të heqin kapakët e shkëputshëm të shisheve plastike deri në tre litra dhe t’i zëvendësojnë ato me të pandashëm.

Përveç kësaj, Parlamenti Evropian planifikon të prezantojë vetëm paketimet e rinovueshme deri në vitin 2030. Për shembull, mini-pako me sheqer, erëza, ketchup dhe produkte të tjera nuk do të lejohen më nëse nuk janë prej letre të pastër.

Këto ndryshime pasqyrojnë shqetësimet dhe ambiciet mjedisore në rritje për të reduktuar përdorimin e plastikës dhe për të arritur qëndrueshmëri. Një ndryshim në dyqane është planifikuar gjithashtu – frutat dhe perimet që peshojnë më pak se 1.5 kilogramë nuk do të mund të paketohen më në ambalazhe plastike, dhe qeset plastike për fruta dhe perime do të bëhen një gjë e së kaluarës. /tesheshi.com/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit