26.8 C
Pristina
Wednesday, July 24, 2024

Mjedisi, Biden godet Trump-in

Më të lexuarat

Përplasja për ujrat, luginat…të ruhen a të shfrytëzohen?

Administrata Biden hartoi të premten rregulla të reja për të mbrojtur përrenjtë dhe rrugët e tjera ujore, duke hedhur poshtë zgjidhjet e miratuara nën ish-presidentin Donald Trump që u kundërshtuan nga gjykatat federale dhe organizatat mjedisore për reduktimin e mbrojtjeve nga ndotja.

Rregullat e reja përcaktojnë se cilat “ujra të Shteteve të Bashkuara” gëzojnë mbrojtje sipas Aktit federal të Ujit të Pastër. Për dekada, ky term ka qenë në qendër të konfliktit mes ambientalistëve nga njëra anë dhe fermerëve, kompanive të ndërtimit dhe shoqatave të biznesit nga ana tjetër.

E para kërkonte zgjerimin e fushës së mbrojtjes nga ndotja, ndërsa të dytat besonin se zgjerimi i tepërt i kësaj sfere ishte i dëmshëm për biznesin.

Agjencia Federale e Mbrojtjes së Mjedisit (EPA) dhe Departamenti i Ushtrisë thanë se draft rregullat e rishikuara bazoheshin në përkufizimet që ishin në fuqi përpara vitit 2015 dhe sipas zyrtarëve federalë përdorën një përkufizim të rrugëve ujore “që është i qëndrueshëm për një afat të gjatë për të reduktuar pasigurinë”.

Administrata e ish-presidentit amerikan Barack Obama zgjeroi mbrojtjen federale të rrugëve ujore. Administrata pasuese e Donald Trump, si pjesë e përpjekjes së saj për të hequr qindra rregullore mjedisore dhe të shëndetit publik, i shfuqizoi ato mbrojtje të zgjeruara, por një gjykatës federal bllokoi vendimin e administratës Trump.

Zyrtarët e EPA thonë se rregulli i ri i mbrojtjes së rrugëve ujore është “i qartë, afatgjatë dhe vendos një ekuilibër midis mbrojtjes së burimeve ujore dhe nevojave të të gjithë përdoruesve të ujit, qofshin ata fermerë, fermerë, industri apo organizata të ruajtjes së ujit”.

Sipas tyre, rregulli i ri bazohet në përkufizimin që ekzistonte para vitit 2015, pra para ndryshimeve nga epoka e Obamës – me thjeshtësime dhe duke marrë parasysh mendimet e gjykatës, mirëkuptimin shkencor dhe përvojën e dekadave, me mbrojtje të forcuar në masë të moderuar për disa përrenj, ligatina, liqene dhe pellgje.

Trump sundon

Rregulli i epokës së Donald Trump u miratua në vitin 2020 dhe është kërkuar prej kohësh nga ndërtuesit, fermerët dhe kompanitë e naftës dhe gazit, të cilët ankohen se autoritetet federale po e tejkalojnë autoritetin e tyre duke mbrojtur grykat, pellgjet ujëmbledhëse dhe përrenjtë në tokat bujqësore, fermat dhe pronat e tjera private.

Rregullat e Trump janë sulmuar nga ambientalistët dhe organizatat e shëndetit publik, duke argumentuar se ato lejojnë bizneset të lëshojnë ndotës në rrugët ujore dhe ligatinat e pambrojtura, duke rrezikuar furnizimet publike me ujë të pijshëm dhe kafshët e egra dhe habitatet natyrore.

Shoqata Kombëtare e Inxhinierëve të Ndërtimit tha se rregullat e fundit e lënë të paqartë nëse autoritetet federale do të rregullojnë ujin në vende të tilla si kanalet në anë të rrugëve dhe pellgjet e izoluara. Sipas saj, për shkak të këtyre rregullave, ndërtimi do të bëhet më i shtrenjtë dhe autoritetet federale do të tejkalojnë kompetencat e tyre.

Në vitin 2021, administrata Biden vlerësoi se rregullat e epokës Trump lejuan që më shumë se 300 projekte të shkonin përpara pa lejet federale të kërkuara nën Barack Obama dhe se ato rregulla dobësuan ndjeshëm mbrojtjen e ujit të pastër në shtete si New Mexico dhe Arizona.

Në gusht 2021, një gjykatës federal rrëzoi rregullat e kohës së Trump dhe rivendosi një standard të vitit 1986 që ishte më i gjerë se ai i epokës Trump, por më i ngushtë se ai i vendosur nga administrata e Barack Obama. /tesheshi.com/

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit