-0.6 C
Pristina
Tuesday, January 31, 2023

Më 2 tetor 1187 Salahudin Ejubi pushtoi qytetin e Jeruzalemit pas një rrethim 12-ditorë

Më të lexuarat

Në një ditë të ngjashme me këtë por andej nga 2 tetori i vitit 1187, Salahud-Din el-Ejubi hyri në Qytetin e Kudsit nē Jeruzalem, duke njoftuar fundin e 88 viteve të pushtimit të Kryqtarëve.

Në kundërshtim me atë që kryqtarët u kishin bërë muslimanëve në vitin 1099, Salah al-Din siguroi sigurinë dhe sigurinë e çdo qytetari të Jeruzalemit, pavarësisht nga besimi i tyre. Edhe mbreti i mundur dhe i kapur pas një burgimi të shkurtër u lirua nga Salah al-Din.

Saladini filloi rrethimin e Jeruzalemit më 20 shtator 1187, pasi mundi kryqtarët në betejën e Hattinit më 4 korrik 1187. Para fillimit të rrethimit, ai kishte marrë tashmë Akrën, Nablusin, Jaffën, Toronin, Sidonin, Bejrutin dhe Askalonin. .

Më parë, Jeruzalemi u pushtua nga kryqtarët më 15 korrik 1099. Kryqtarët u vërsulën nëpër rrugë dhe në shtëpi dhe xhami duke vrarë të gjithë ata që takonin, burra, gra dhe fëmijë njësoj. Gjatë gjithë asaj pasdite dhe gjatë gjithë natës, masakra vazhdoi.

Qyteti i Jerusalemit mbrohej nga guvernatori fatimid Iftikhar ed-Dawla. Pas rënies së qytetit, u themelua Mbretëria e Jeruzalemit dhe Baldwin I u bë mbreti i parë në 1100. Qyteti do të mbetej i pushtuar nga kryqtarët derisa Salah al-Din e rimarrë atë në 1187.

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit