21.2 C
Pristina
Tuesday, July 16, 2024

Kush është Rifat Latifi?

Më të lexuarat

Rifat Latifi, MD është Kryetar dhe Profesor i përhershëm i Kirurgjisë në Kolegjin Mjekësor të Nju Jorkut, Shkollën e Mjekësisë dhe Drejtor i Departamentit të Kirurgjisë në Rrjetin Shëndetësor të Qendrës Mjekësore Westchester në Valhalla, Nju Jork. Për më tepër, ai është Shefi i Kirurgjisë së Përgjithshme. Dr. Latifi është anëtar i Kolegjit Amerikan të Kirurgëve (ACS) dhe Kolegjit Ndërkombëtar të Kirurgëve (ICS), anëtar i Kolegjit të Kirurgëve të Kosovës, dhe është i çertifikuar nga bordi në kirurgjinë e përgjithshme dhe kujdesin kritik.

Që nga viti 2018, Dr. Latifi është Themelues dhe Kryetar i Kolegjit të Kirurgëve të Kosovës, dhe së fundmi, Kryeredaktor i Revistës së Kirurgjisë në Kosovë. Dr. Latifi është një mjeshtër i vërtetë klinik, edukator, studiues në kirurgji dhe mishërimi i një kirurgu akademik, i cili u gradua në Profesor të Rregullt të Kirurgjisë vetëm pesë vjet pasi mbaroi Specializimin e Kirurgjisë në Universitetin Yale në vitin 1999. Ai ka interesa të ndryshme klinike dhe kërkimore, përfshirë operacionin rioperativ, traumën komplekse dhe kirurgjinë e përgjithshme, kujdesin kritik kirurgjik, vendimmarrjen kirurgjikale dhe kirurgjinë geriatrike, telemjekësinë dhe mbështetjen ushqimore për operacion dhe pacientët me sëmundje kritike.

Ai ka qenë Drejtor i Departamentit të Kirurgjisë në Rrjetin Shëndetësor të Qendrës Mjekësore Westchester në Valhalla që nga viti 2016, kur edhe u zhvendos nga Universiteti i Arizonës, në Tucson, AZ, dhe ka shërbyer si Zëvendës-Kryetar për Kërkimin dhe Zhvillimin e Fakultetit në Kolegjin Mjekësor të New York-ut. Në vitin 2018, ai mori drejtimin e Departamentit të Kirurgjisë si Profesor Felicien Steichen dhe atë të Kryetarit të Kirurgjisë në Kolegjin Mjekësor të New York-ut, Shkolla e Mjekësisë, në Valhalla, New York.

Dr. Latifi mori gradën Doktor i Mjekësisë nga Universiteti i Prishtinës, Fakulteti i Mjekësisë, Prishtinë, Kosovë. Ai shërbeu si praktikant në Universitetin e Prishtinës dhe Fondacionin e Klinikës Cleveland në Ohio. Ai përfundoi specializimin e tij në Kirurgjinë e Përgjithshme në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Yale dhe Fellowship-in për Kujdes Kritik Kirurgjik në Spitalin Lincoln, Kolegji Mjekësor i New York-ut.

Ai është autor ose bashkëautor i më shumë se 330 artikujve dhe kapitujve të librave të vlerësuar nga kolegët. Për më tepër, ai ka qenë autor / redaktues i 20 librave dhe shërben në bordet editoriale të një numri revistash ndërkombëtare të vlerësimit të kolegëve kirurgjikalë. Ai është anëtar i një numri të organizatave të shumta kirurgjikale shtetërore, kombëtare dhe ndërkombëtare, përfshirë Shoqatën Amerikane të Kirurgjisë, shoqërinë më prestigjoze kirurgjikale në botë.

Brenda komunitetit shqiptar në të gjithë botën, si dhe në komunitetin e telemjekësisë në mbarë botën, Dr. Latifi njihet si një nga autoritetet në telemjekësinë dhe teleshëndetësinë. Për më tepër, ai i është përkushtuar me pasion kirurgjisë globale dhe telemjekësisë ndërkombëtare, si mjete për rindërtimin e sistemeve të kujdesit shëndetësor në botën në zhvillim dhe vendet pas konfliktit. Ai themeloi programin e parë të teletraumës dhe teleprezencës në Arizona, Telemjekësia dhe Teleprezenca e Arizonës Jugore (SATT), i cili u shërben banorëve përgjatë kufirit SHBA-Meksikë.

Ai ka krijuar tre programe kombëtare të telemjekësisë në Evropë (Kosovë dhe Shqipëri) dhe Afrikë (Cabo Verde), për të cilat ka marrë çmimin ”Kolegji Amerikan i Kirurgëve 2015”(ACS) / Çmimi Ndërkombëtar i Vullnetarizmit Kirurgjik Pfizer. Për më tepër, Dr. Latifi gjithashtu ka marrë “Çmimin e Arritjeve të Shekullit 21 për Shëndetin” nga Computerworld Honors Program dhe “Çmimin Ndërkombëtar për Promovimin e Shëndetit” nga Komisioni i Akreditimit të Shqyrtimit të Shfrytëzimit (URAC). Në vitin 2017, ai u vlerësua me çmimin e Doktorëve të Dalluar të  Westchester County “No Land Too Far Award” nga Westchester Business Journal në Westchester, New York dhe Top Doctors në vitin 2020. Përveç kësaj, atij iu dha Çertifikata e Mirënjohjes nga Selia e NATO-s, Brukseli, për përkushtimin e tij dhe punën e shkëlqyeshme për sistemin shumëkombësh të telemjekësisë. Ai ka marrë pjesë si kirurg vullnetar në Filipine që nga viti 2006 dhe shërben në Komitetin Amerikan të Kirurgëve për Angazhimin Global, si dhe shërben si Zëvendës-President i Kolegjit Ndërkombëtar të Kirurgëve, Kapitulli i SHBA-së.

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit