21.2 C
Pristina
Tuesday, July 16, 2024

Kjo monedhë Palestineze e vitit 1927

Më të lexuarat


– Në vitin 1927 nuk kishte shtet izraelit, por në monedhë u shkruajt dhe në gjuhën e tyre, megjithëse atëherë ata as 10 % nuk ishin. ( Kuptohet se kjo u bë nga Britanikët , që në atë periudhë e kishin koloni Palestinën. Në zbatim të premtimit të vitit 1917 që Ministri i jashtëm Britanik Balfor i pati dhënë çifutëve, për krijimin e një shteti çifut në Palestinë, me kusht që ata të sponsorizonin luftën kundër Gjermanëve , në Luftën e Parë Botërore.
– Shteti izraelit u themelua më 14/ Maj të vitit 1948 ( 21vjet pas kësaj monedhe) mbasi kishin sjellë më parë 2 miljon çifut nga mbarë bota dhe në momentin që u krijua, u tha që do bëhen 2 shtete, Shteti Palestinez dhe shteti izraelit.
– Më vonë teritoret e Palestinezëve ju dhanë për mbikqyrje Jordanisë, derisa i pushtuan izraelit.
– Tani nuk vjen më në shprehje shteti Palestinez. Madje, Google e hoqi dhe nga harta e botës.
– Madje dalin disa nula nga Gjermania dhe thonë që s’ka pasur ndonjëherë Palestinë.

Bledar Myftari

- Advertisement -spot_img

Më tepër

Të fundit